Utorak, 21. svibnja 2024.

Gradski proračun veći za 11 milijuna kuna, Kovačević (HDZ): Popis lijepih želja tipičan za izborne godine

Koprivnički proračun za iduću godinu kreiran je u visini od 202.270.644,00 kn. To je za 11 milijuna kuna više nego ove godine. Zrinski trg temelj za povećane prihode vidi u pozitivnim gospodarskim kretanjima na području grada te povećanim poreznim prihodima, kao i očekivanim prihodima od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te za programe ruralnog razvoja.

Jesu li planirani povećani porezni prihodi u skladu s poreznom reformom koju je najavila vlada, pitanje je na koje nam je odgovorila pročelnica za financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo Jasmina Stričević:

Snimio Marko Posavec.
Jasmina Stričević. Snimio Marko Posavec.

— Mi smo procijenili da će ova gospodarska kretanja koja bilježimo u Koprivnici možda dovesti do zadržavanja ili malo većih prihoda koje smo planirali za 2016. godinu. Mi smo optimisti, mada u konačnici, kada će se znati svi elementi i način provođenja i vraćanja decentralizacije sredstava koje nam obećavaju, a vezani su uz postojeću poreznu reformu, Vlada je rekla da jedinice lokalne samouprave neće biti oštećene. Pa kad uzmete u obzir obećanje Vlade i pozitivan trend gospodarskih kretanja, mislim da je realno očekivati nešto malo više prihoda. Naravno, ako se sve ostvari.

Prijedlog proračuna gradski su čelnici predstavili predsjednicima vijeća svih 18 gradskih mjesnih odbora. Osim održavanja standarda i hladnog pogona Grada i njegovih ustanova, predviđene su i neke kapitalne investicije, poput obnove Zrinskog trga i parka, rekonstrukcije Radničke ceste u Draganovcu, spojne ceste između Čarde i Peteranske ceste i spojne ceste Starigrad – Reka, uređenja Ratarske ulice u Starigradu i Voćarskog puta te Močilskog odvojka na Vinici. Također, planirana su i ulaganja u zonu B5 na Lenišću te proširenje, opremanje javnom rasvjetom i video nadzorom groblja u Koprivnici.

Ovo je samo dio projekata koji su planirani za iduću godinu kroz program gradnje. Također, kroz program održavanja planirano je ulaganje u uređenje šetnice uz potok Koprivnicu, izgradnja pješačkih staza u dijelu Križevačke ulice, Ulice kneza Domagoja, Ulice A. Neimarevića, Ulice M. Šimeka i Ulice Ž. Selingera. Kroz program održavanja planirana je i investicija u uređenje dijela Ulice Vinica i to od J. Sirutke pa do Dubovečkog dola.
Dio novca u proračunu namijenjen je i za dječja igrališta te za društvene domove.

No to, čini se, nije dovoljno. Naime, gradska vijećnica Emina Kovačević iz oporbenog HDZ-a pomno je proučila nacrt proračuna i zaključila da je riječ o popisu lijepih želja tipičnih za izborne godine. Pobrojani su projekti koji se vjerojatno neće realizirati, proračun nema očekivani gospodarski aspekt, nije usklađen sa Strategijom grada i povlačenjem novca iz europskih fondova, osobito kad govorimo o prigradskim naseljima. Prema objavljenim planovima, vijećnica Kovačević kaže da gradska vlast ne vodi računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih dijelova grada, a onda i građana Koprivnice:

Snimio Marko Posavec.
Emina Kovačević. Snimio Marko Posavec.

— Primjerice, Jagdnjedovec, Herešin i Kunovec Breg nisu dobili ni jednu jedinu kunu. Kad sam razgovarala s predstavnicima mjesnih odbora iz nekih od tih prigradskih naselja, dobila sam informaciju da o problemima upozoravaju gradsku vlast već godinama, da su dobivali uvjeravanja da će im problemi biti riješeni, no ništa se po tom pitanju ne radi.

Vijećnica Kovačević tako ističe primjer Jagnjedovca čiji su mještani razočarani jer rentu od INA-e i Hrvatskih šuma Zrinski trg ne ulaže u to mjesto.

Stanovnike naselja smještenih južno od obilaznice tišti još jedan veliki i to sigurnosni problem: — Na potezu od Štaglinca do rotora na Starogradskoj prigradska naselja su prugom odsječena od centra grada. Nemaju javni prijevoz, nemaju osigurane ni uređene prijelaze preko magistralne ceste i pruge i stanovnici ovih naselja svakodnevno su ugroženi u prometu — kaže vijećnica Kovačević.

A kako se planira trošenje gradskog novca u idućoj godini? S najviše novca, čak 98 milijuna kuna, raspolaže Upravni odjel za društvene djelatnosti i europske poslove. Upravni odjel za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika troši oko 14 milijuna kuna. Poticanje poduzetništva i komunalni dio raspolaže s 53 milijuna, a Upravni odjel za izgradnju grada i prostorno uređenje 40 milijuna. Za zaključiti je da je najviše, gotovo polovica proračuna, namijenjeno predškolskom odgoju, školama, te proračunskim korisnicima u kulturi i Javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Sjednica Gradskog vijeća na čijem će dnevnom redu biti proračun trebala bi se održati oko Nikolinja. Do tada, tijekom idućega tjedna, svoje viđenje proračuna javnosti će objaviti zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, ali i oporbeni klub HDZ – HSS.

zatvori