Petak, 24. svibnja 2024.

FOTO & VIDEO Ivan Golubić neumornim radom zavrijedio medalju Grada Koprivnice

Portal Drava.info predstavlja ovogodišnje dobitnike gradskih nagrada i priznanja. Svaki dan objavljujemo jedan tekst posvećen jednom od ovogodišnjih laureata. Danas je na redu dobitnik medalje Grada Koprivnice Ivan Golubić.

Ivan Golubić rođen je 2. prosinca 1961. godine u Kalinovcu gdje završava osnovnu školu, a 1980. godine u Koprivnici završava srednju medicinsku školu i stječe zanimanje medicinskog stručnog radnika općeg smjera. Zapošljava se u Općoj bolnici Koprivnica gdje radi sve do odlaska na ratište 1991.godine.

Godine 1987. učlanjuje se u DVD Štaglinec i postaje vrlo aktivan član i nakon pripojenja Štaglinca gradu Koprivnici 1997. godine DVD Štaglinec, čiji je predsjednik Ivan Golubić, odlukom Upravnog odbora DVD-a učlanjuje se i pripaja Vatrogasnoj zajednici grada Koprivnice.

U Domovinski rat odlazi 1991. godine s koprivničkim tenkistima na istočno slavonsko bojište, a sa 117. Brigadom na zapadno-slavonsko bojište. Godine 1993. potpisuje prvi ugovor kao vojni namještenik sa MORH-om i radi aktivno do 1999. godine kada je preveden u dočasnički čin narednika HV-a i svoju profesionalnu vojničku karijeru završava kao glavni medicinski tehničar u činu stožernog narednika HV-a ambulante vojarne u Koprivnici i 28. rujna 2007. otpušten je časnim otpustom iz OSRH.

DVD Štaglinec od 1997. godine napreduje u svim aktivnostima, posebno natjecateljskim, na gradskom natjecanju u Starigradu svih devet ekipa ostvaruje pravo na županijsko natjecanje, po prvi puta ekipe vatrogasne mladeži DVD Štaglinec odlaze na Državno natjecanje u Varaždin, a dvije godine kasnije u Čakovec.

Taj uspješan niz natjecateljskih ekipa DVD-a Štaglinec nastavlja se i danas kada kao najaktivnije ekipe na natjecanjima sudjeluju djeca od 6-12 godina. Nakon državnih uspjeha ekipa i voditelji od 2000. godine stalni su sudionici kampa vatrogasne mladeži u Fažani, a Ivan Golubić postaje stalni zapovjednik kampa u narednih 10 godina tako da je u vatrogasnom kampu iz DVD-a Štaglinec svih ovih godina boravilo oko 100 pripadnika djece i mladeži.

Ustupio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, Ivan Golubić.
Ustupio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, Ivan Golubić.

Nakon prerane smrti Stjepana Paše, Ivan Golubić postaje predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice zahvaljujući uspješnim ekipama svoga društva 2003. godine i ostaje na toj dužnosti sve do danas.

Nastavlja uspješan rad u svom društvu, započinje i završava s adaptacijom društvenog doma, nadogradnjom novog vatrogasnog spremišta i uređenjem nove vatrogasne prostorije u potkrovlju spremišta, a zahvaljujući suradnji Vatrogasne zajednice grada Koprivnice i GZ Domžale sudjeluje u nabavci nekoliko kombi i navalnih vozila za potrebe vatrogasaca Koprivnice i Podravine.

Kao predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice popularizira vatrogastvo na svim područjima i 2009. godine postaje predsjednik Vatrogasne zajednice županije Koprivničko-križevačke, predsjednik koordinacije sjevernozapadnih županija i podpredsjednik HVZ-a.

U svom mandatu potpisuje obnovljenu povelju o bratimljenju s Gasilskom zvezom Domžale i dotadašnje prijateljstvo s vatrogascima GZ Lendava pretače u pobratimske odnose na proslavi 60 godina Vatrogasne zajednice grada Koprivnice 2013. godine, nadalje proširuje suradnju koprivničkih vatrogasaca sa vatrogascima mađarskog grada Nagyatada, vatrogasci Supetra na otoku Baču postaju prijatelji i stalni učesnici zbivanja na koprivničkom području dok su ekipe mladeži DVD-a Vitez iz BiH stalni sudionici memorijala “Stjepan Paša” u Koprivnici.

Kao predsjednik DVD-a Štaglinec održava pobratimske odnose s DVD-om Zlatar, s PGD Jarše Rodica iz Slovenije, DVD-om Granešinski Novaki iz Zagreba i Baranjskim Petrovim Selom.

Ustupio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, Ivan Golubić.
Ustupio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, Ivan Golubić.

Ivan Golubić posebno se istaknuo na obrani od poplava u 2013. i 2014. godini na području koprivničke Podravine gdje dolaze do izražaja njegove organizacijske sposobnosti i terenski rad, a 2015. godine uključio se direktno u rješavanje migrantske krize na području željezničke stanice Botovo od samog početka, 18. rujna kada je stigao prvi vlak u Koprivnicu do 16. listopada kada je stigao zadnji vlak na Botovo.

Za vrijeme trajanja izbjegličke krize kroz Botovo su prošla 92 vlaka sa 1.009 vagona i 47 autobusa koji su prevezli oko 135.000 izbjeglica. U navedenom vremenu bilo je angažirano 1.338 vatrogasaca s 331 vozilom koji su odradili preko 4.000 sati dežurstava, a kao glavni koordinator organiziranja navedenih snaga svojim angažmanom se dokazao Ivan Golubić.

Ivan Golubić odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992, Spomenicom domovinske zahvalnosti, vatrogasnim odlikovanjima: spomenicama za 10 i 20 godina rada u vatrogastvu, nositelj je vatrogasne medalje za doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu s brončanim, srebrnim i zlatnim obilježjem, vatrogasne plamenice za hrabrost i požrtvovnost s brončanim obilježjem, odlikovanjima drugih država: odlikovanje 1. stupnja Prostovoljnog gasilskog društva Domžale, odlikovanje 2. stupnja Gasilske zveze Domžala, odlikovanje 2. i 3. stupnja Gasilske zveze Slovenije.

Za aktivno sudjelovanje i vođenje DVD-a Štaglinec, Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, Vatrogasne zajednice županije Koprivničko-križevačke, opremanje društava, suradnje sa gradskim tijelima, međunarodne vatrogasne suradnje, obrane od poplava grada Koprivnice i šire, te migrantske krize 2015. godine dodijeljena mu je medalja Grada Koprivnice.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori