Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Prigodnim programom prisjetili se tragičnog dana prije 25 godina

Učenici koprivničke Osnovne škole ‘Đuro Ester’ prigodnim su programom večeras obilježili 25. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje, jednog od najtragičnijih dana u hrvatskoj povijesti.

Program pod nazivom “25 godina sjećanja na Vukovar i Škabrnju” osmislile su profesorice Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić. Okupljeni u prepunoj dvorani škole mogli su tako doznati sve najvažnije činjenice o Vukovaru i Škabrnji, njihovim najtežim danima i ratnim zločinima koji su se tamo dogodili, uz video projekcije, glazbu i recitacije.

Okupljene je pozdravila ravnateljica škole Sanja Prelogović, a programu su prisustvovali i posebni gosti – hrvatski branitelji iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnice Koprivničko-križevačke županije. Članovi udruge učenicima su već poznati jer im drže predavanja u sklopu projekta “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije” čiji je koordinator Damir Vuković, tajnik Podružnice.

Programu su se odazvali brojni učenici, a jedino su osmaši bili obavezni doći. Oni, naime, u svom nastavnom programu imaju obavezu posjetiti Vukovar što će učiniti u siječnju, pa im je ova večer bila posebno zanimljiva.

Također, u predvorju škole postavljena je prigodna izložba, a učenici su zajedno sa zaposlenicima škole i gostima na igralištu zapalili lampaše posložene u oblik spomenika s ranjenom golubicom, kakav stoji na mjestima masovnih grobnica u Hrvatskoj – pa tako i u Vukovaru i Škabrnji.

zatvori