Subota, 28. rujna 2024.

FOTO Povratak deva na Đurđevečke peske

Nakon više stotina godina deve su se vratile u Đurđevac. Nije to nikakva šala. Naime, arheološka istraživanja na đurđevačkom su području otkrila kosti deva, pa su stručnjaci zaključili da su ih u ovim krajevima koristili Turci. A kako bi Legenda o Picokima bila što uvjerljivija i turistička ponuda što bogatija, Turistička zajednica grada Đurđevca doista je ispunila najavu gradonačelnika Željka Lackovića i dovela deve.

Tri lijepe jedre zdrave deve stigle su u Đurđevac. Iako su tu tek tri dana i još su uvijek u karanteni, već su pokazale svoju ljupkost i druželjubivost te sklonost maženju.

Tako se da naslutiti da su izabrane prave jedinke jer će biti korištene u turističke svrhe – za karavane po Đurđevečkim peskima i za fotografiranje.

Deve, među kojima su majka i desetomjesečno žensko mladunče, stigle su iz Njemačke, a uskoro se očekuje dolazak i četvrte. Tako će Đurđevčani imati dva para deva koji će biti začetak podravskog krda.

O njima brinu tri devara koja su se školovala na farmi deva u Austriji.

Đurđevačke deve u karanteni će provesti do treće adventske nedjelje kad će biti službeno predstavljene javnosti. Recimo i da im je prehrana slična kravljoj, a četvrta koja dolazi bit će mužjak. Mlada deva za otprilike godinu dana doseći će spolnu zrelost i moći će donijeti potomke.

Za kraj, spomenimo i kako iz đurđevačke Turističke zajednice kažu kako picok-deve zasad nemaju primjedbi na novi smještaj.

Slušaj uživo
zatvori