Petak, 24. svibnja 2024.

‘Većina slučajeva nasilja nad ženama ostaje neprijavljena, promijenimo to zajedno’

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije uputilo je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama javni apel kojim žele ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama i poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja istog.

— Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Evidentirani broj nasilja ne daje pravu sliku jer većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela, a jedan od razloga je nepovjerenje žena u rad institucija, koje su često uzrok dvostruke viktimizacije žrtve — poručuju iz županijskog Povjerenstva te ističu da je iz tog razloga izuzetno važno senzibilizirati i educirati javnost.

— Nasilje se ne smanjuje, već se broj kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama iz godine u godinu bitno povećava. Unazad pet godina je u Hrvatskoj prosječno jednu ženu mjesečno ubio njezin sadašnji ili bivši partner, dok je u nepunih 11 mjeseci ove godine ubijeno 14 žena. Podaci govore da je u slučajevima ubojstava i pokušaja ubojstava nasilnik u gotovo 50 posto slučajeva bio u nekoj vrsti intimne veze sa žrtvom, a u 30 posto slučajeva bio je i ranije nasilan prema žrtvi. Iako su često prijavljivani pa i evidentirani kao nasilnici, svjedočimo da u velikom broju slučajeva institucije nisu adekvatno reagirale pa je i epilog imao smrtni ishod — dodaju.

U Povjerenstvu stoga smatraju da je krajnje vrijeme da se svi aktivno uključimo u borbu protiv nasilja nad ženama jer, kažu, svi smo odgovorni za trenutnu situaciju.

— Prijavite slučajeve nasilja ako ste izloženi nasilju kao žrtva ili kao član obitelji, ali i u svim slučajevima kada svjedočite nasilju u svojem okruženju ili u javnosti. Nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost i zajednički doprinesimo jačanju napora kako bi se okončalo rodno uvjetovano nasilje. Ako spasimo život samo jedne žene, kao da smo spasili cijeli svijet — apeliraju.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog u znak sjećanja na aktivistice za ženska prava i protiv nasilja u obitelji sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal koje je na taj dan 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

zatvori