Utorak, 25. lipnja 2024.

FOTO ‘Zvjezdice’ učile o svemiru i astronomiji

Mališane iz skupine ‘Zvjezdice’ istoimenog dječjeg vrtića na Lenišću u srijedu su posjetili članovi Astronomskog društva Koprivnica. O svemiru su poželjele učiti sedmogodišnjakinje i sedmogodišnjaci sa svojim odgajateljicama Sonjom Široki i Ljiljanom Modić.

Vrtićarci su već ranije izradili sunčani sat i zvjezdanu uru prema uputama s web stranice Astronomskog društva, a prilikom posjeta učili su o gibanju Zemlje oko Sunca i Zemlje oko svoje osi – što je bilo vrlo zabavno jer su se, kako bi demonstrirali revoluciju i rotaciju, zajedno vrtjeli. Upoznali su se i s prividnim dnevnim kretanjem Sunca i principom rada sunčanog sata, podsjetili su se četiriju osnovnih strana svijeta i, budući da je bilo oblačno, pomoću svjetiljke naučili kako sunčani sat zapravo radi i kako se umjesto kazaljke kreće sjena.

Osim toga, bilo je riječi i o Mjesečevim mijenama uz pomoć praktičnog modela koji su mališani izradili te o Sunčevom sustavu i njegovim planetima. Koprivnički astronomi – amateri objasnili su im zašto Pluton više nije planet i druge stvari, a ukratko su im predstavili i rad Astronomskog društva.

Djeca su pokazala iznimno znanje, a dogovoreno je i promatranje noćnog neba teleskopom zajedno s roditeljima na proljeće, kad malo zatopli.

“Zvjezdicama” su u goste došli predsjednik Astronomskog društva Marko Posavec i član Izvršnog odbora Ivan Gašparić, na poziv prof. pedagogije Katarine Flac.

zatvori