Utorak, 14. svibnja 2024.

Sustav otvorenih inovacija Podravki osigurava još konkurentniju poziciju na tržištu

"Znanje u fokusu" okupilo je više od 200 sudionika koji su dali svoj doprinos temama kroz predavanja, poslovne slučajeve, panel rasprave i radionice.

Četvrta po redu međunarodna korporativna konferencija o učenju i inovacijama za digitalno doba ‘Znanje u fokusu’ održana je u četvrtak u Zagrebu. Organizirala ju je Podravka, a glavna ovogodišnja tema bila je organizacijska kultura učenja i inovacija u digitalno doba.

Na konferenciji je bilo riječi o prijenosu znanja i inovacija između različitih kultura, učenju, inovacijama i korporativnoj kulturi u digitalno doba te ženskom pogledu na povećane konkurentnosti organizacija kroz inovativnost.

“Znanje u fokusu” okupilo je više od 200 sudionika koji su dali svoj doprinos temama kroz predavanja, poslovne slučajeve, panel rasprave i radionice. Predavači su redom bili vrhunski stručnjaci, a među njima je bio i Marcel Bogers – koautor definicije Otvorenih inovacija.

— Organizacijom ove konferencije želimo uključiti sve naše dionike, sve vas ovdje u zajednički proces rješavanja problema zajedničkim doprinosom i kokreacijom. Kao društveno odgovorna kompanija nastojimo poticati inovativne procese, ne samo interno nego i u zajednici u kojoj poslujemo — istaknuo je u uvodnom izlaganju predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić te okupljene pozvao da se uključe u Podravkin proces inovacija.

Foto: Podravka
Foto: Podravka

O čemu se točno radi pojasnio je Podravkin menadžer za otvorene inovacije Emir Džanić: — U Podravki razvijamo sustav koji obuhvaća inovacije u proizvodima, ali i uslugama i poslovnim modelima te nas time svrstava u vodeće u svjetskoj prehrambenoj industriji. Sustav Otvorenih inovacija omogućuje suvremenoj industriji da premosti ograničenja vlastitih kapaciteta za inoviranjem i osigura protok ideja s okolinom koja uključuje kupce, znanstvenu i stručnu zajednicu, dobavljače i ostale — opisao je Džanić te dodao: — Podravka je ove godine za uvođenje sustava otvorenih inovacija dobila i važno nacionalno priznanje Najbolje HR prakse u organizaciji portala Moj posao i tvrtke Selectio. Osim toga, naš će slučaj biti prezentiran i na svjetskoj konferenciji World Open Innovation Conference u Barceloni u organizaciji prestižnog UC Berkeley.

Foto: Podravka
Foto: Podravka

Koncept Otvorenih inovacija odličan je za Podravku, rekao je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za to područje Marcel Bogers sa Sveučilišta u Kopenhagenu: — Inovativnost omogućuje tvrtki da se razlikuje i izdvoji do drugih te ostane ispred konkurencije. (…) U industriji hrane važno je uzeti u obzir specifične karakteristike industrije te stalno razvijati nove poslovne modele kako bi bili konkurentni.

Među ostalim predavačima i moderatorima bili su i Donald Clark, Bob Little, Michael Anderson i Keith Bradley.

Foto: Podravka
Foto: Podravka

U sklopu konferencije dodijeljene su i nagrade pobjedničkim timovima prvog regionalnog Food Hackathona koji je pod nazivom „Hack the future of food“ Podravka organizirala u listopadu. Četrdesetak natjecatelja podijeljeno je u timove koji su stvorili nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane – cool food te hrana i održivi razvoj.

U kategoriji budućnost hrane/coolfood pobijedio je tim „Food Scientists“, koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ koji se natjecao u kategoriji internet of food.

Foto: Podravka
Foto: Podravka
zatvori