Petak, 26. travnja 2024.

Županijska skupština nije izglasala apel Vladi, Koren najavio pobjedu na lokalnim izborima

Županijska većina odbila je oporbene prijedloge među kojima je bio i apel Vladi da požuri projekt Piškornica.

Više od dva sata trajala je rasprava o Piškornici što ju je na sjednici Županijske skupštine inicirala trećina članova iz redova oporbenog kluba SDP, HNS i HSU te nezavisnih vijećnika.

Inicijator rasprave, nezavisni Željko Lacković, pojasnio je da je razlog za raspravu zabrinutost građana i nedovoljna informiranost javnosti o tome što se događa na odlagalištu komunalnog otpada Piškornica, ali i oko istoimenog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske. Posebnu brigu građana, pojasnio je Lacković, izazvala su dva požara što su buknula na odlagalištu Piškornica u kratko vrijeme.

Da je na odlagalištu sve u skladu s propisima, pa i više od toga, u opširnom je izlaganju iznio direktor Piškornice Mladen Jozinović. Potvrdio je da se na Piškornici otpad još uvijek samo odlaže, a gospodarenje tim otpadom u smislu obrade bit će moguće tek kad se izgradi Centar. No, projekt je još uvijek blokiran jer Hrvatska vlada nije donijela Plan gospodarenja otpadom. Kako bi potencijalnu ekonomsku štetu sveli na minimum, rekao je Jozinović, u Piškornici kraju privode postupak kupnje tvrtke CIOS MBM. Kada je pak riječ o dva požara koja su uznemirila javnost, Jozinović je ponovio da je došlo do samozapaljenja, što se često događa na hrpama „zrelog“ smeća, a što nisu mogli spriječiti ni odzračnici na šahtovima koji su potpuno ispravni.

U raspravi su se zaredali uglavnom oporbeni vijećnici, među kojima je bio i nezavisni Zlatko Delimar. Svoju je raspravu završio zaključkom da je potrebno razriješiti direktora Jozinovića s obzirom na njegov štetan rad. No župan Darko Koren je uzvratio da Jozinoviću, s obzirom na sve što je učinio za projekt Piškornica, treba dati nagradu, a ne ga smjenjivati.

Na kraju su članovi Skupštine glasali o oporbenom prijedlogu koji se sastojao od četiri točke:

  • Da se uputi apel Vladi, sadašnjoj tehničkoj i budućoj, da se što prije donesu Plan i Strategija gospodarenja otpadom, kako bi se realizirao i projekt RCGO-a Piškornica;
  • Da se u Nadzorni odbor tvrtke Piškornica – sanacijsko odlagalište imenuje jedan član iz oporbenih redova Koprivničko-križevačke županijske skupštine;
  • Da se u svim lokalnim medijima na mjesečnoj razini objavljuju podaci o kakvoći zraka, vode i tla;
  • Da 31. prosinca ove godine bude posljednji dan kad će na Piškornicu biti dovezeno smeće s područja izvan četiri županije osnivača Piškornice.

I kao što je i bilo za očekivati, razlike u stavovima i mišljenjima pokazale su se upravo kod izglasavanja prijedloga. Prvo se glasalo o prijedlozima pojedinačno. Svi članovi Županijske skupštine bili su jedinstveni u namjeri da se uputi apel Vladi i požuri rješavanje pitanja gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. No nikako se nisu mogli dogovoriti oko imenovanja oporbenog predstavnika u Nadzorni odbor Piškornice – sanacijskog odlagališta te oko obveze objavljivanja u medijima podataka o mjerenjima kakvoće zraka, vode i tla. Stoga se na kraju glasalo o cjelovitom prijedlogu od četiri točke, kojega vladajuća većina nije prihvatila. Tako je ispalo da Županijska skupština ne želi uputiti apel Vladi i tako iskazati očekivanja da se riješe nedoumice na državnoj razini i odblokira kapitalni projekt cijele regije – Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. To, međutim, ne znači da Županija ipak neće uputiti taj apel, rekao je župan Darko Koren te istakao: — Naravno da ćemo uputiti apel. Ja ću ga osobno uputiti i to ne zato što to traži oporba, već zato što to ja želim!

Korena je iz klupe podržao i HDZ-ov Damir Felak koji je dodao da se apel Vladi može poslati i na druge načine.

Koren: Imam namjeru pobijediti na lokalnim izborima

— Jeste li spremni preuzeti odgovornosti i podnijeti ostavku u slučaju da projekt Piškornica stane? — pitao je to župana Darka Korena, koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika Skupštine trgovačkog društva Piškornica, oporbeni SDP-ov Marinko Bagarić. A Koren mu je odgovorio: — S obzirom na to da je plan da se projekt završi 2021. godine, ne mogu dati mandat na raspolaganje ako ga ne dobijem iduće godine. Pretpostavljam da prejudicirate izborne rezultate i proglašavate me izbornim pobjednikom. Zahvaljujem vam na tome i imam tu namjeru. Imam tu namjeru! Sad evo pred svima kažem da, ako ne uspijemo realizirati ovaj projekt do 2021., da ću dati svoj mandat na raspolaganje i da se više ne mislim kandidirati.

zatvori