Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Velike gužve uoči Svih svetih

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana tradicionalno se na podravsko-prigorskim cestama, osobito onima koje vode prema grobljima, očekuju velike gužve. Tako je bilo i danas, a sutra će vjerojatno biti još i gore.

Razlog je to da iz Policijske uprave koprivničko-križevačke pozovu vozače da prema mogućnostima izbjegavaju dolazak vozilom u neposrednu blizinu groblja, ali i da upozore da će na mjestima gdje se očekuje najveća frekvencija prometa prometom upravljati policijski službenici koji će i nadzirati poštivanje prometnih propisa. Rekla nam je to policijska službenica za odnose s javnošću Dijana Žagar:

— Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno znakovima i naredbama koje će im upućivati policijski službenici koji će i vršiti nadzor i upravljanje prometom. Još jednom molimo građane da u skladu s vlastitim mogućnostima u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih odlaze pješice ili biciklom, odnosno da za parkiranje automobila koriste parkirališta u široj zoni groblja.

Uz pojačano nadziranje frekventnih prometnica kako bi se spriječile prometne nesreće i povećala sigurnost svih sudionika u prometu, policijski službenici će pojačano nadzirati i brzinu kretanja vozila, poštivanje prednosti prolaska, kretanje pješaka i biciklista kao i alkoholiziranost vozača. Na pojedinim dionicama će i regulirati promet, kaže Žagar:

— Zbog izbjegavanja eventualnih zastoja u prometu i nastajanja većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja i zonama groblja koja se nalaze uz državne ceste kao što je to u Reki i Gornjoj Rijeci, policijski službenici će po potrebi vršiti regulaciju prometa. Sva spora vozila koja iza sebe stvore kolonu isključivat će se na za to pogodnim mjestima.

U vrijeme blagdana Svih svetih učestalija su kaznena djela krađa i provaljivanja u automobile u zonama groblja, stoga iz Policijske uprave savjetuju: — Da svoje automobile zaključavaju i da na vidljivim mjestima ne ostavljaju vrijedne predmete: osobne dokumente, torbice, mobitele ili novčanike kako bi smanjili mogućnost provale i krađu predmeta iz automobila. Savjetujemo im da ustvari uvijek vrijedne stvari ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u automobilu da ih stave na mjesta na kojima nisu jasno vidljivi.

Na kraju podsjetimo da je za vikend počelo zimsko računanje vremena u kojemu vozači i danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, a vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

zatvori