Petak, 26. travnja 2024.

SUSRET ČETIRIJU NOVIGRADA Mali Novigraci iduće godine idu u školu u prirodi u Istru

48 stanovnika Novigrada Podravskog predstavljalo je ovog vikenda svoje mjesto na tradicionalnim, tridesetim po redu susretima bratskih i prijateljskih hrvatskih Novigrada. Na inicijativu upravo našeg Novigrada Podravskog prvo su se pobratimili Novigradi iz Podravine, Istre i Dalmacije, a onda im se pridružio i Novigrad na Dobri, nedaleko od Karlovca.

Domaćini ovogodišnjih susreta bili su prijatelji iz Istre koji su svojim gostima, njih oko 140, priredili pravo obljetničko druženje. Ove su im godine, među ostalim, organizirali vožnju brodom Limskim kanalom i obilazak Poreča, a trideseta obljetnica proslavljena je na svečanoj večeri uz slavljeničku tortu.

U zajedničkoj izjavi za Dravu.info, načelnik Novigrada Podravskog Mladen Mađer i gradonačelnik Novigrada Istarskog Anteo Milos reklli su da su trideseti susreti prošli u lijepom druženju i da su pokazali da ih sami ljudi prihvaćaju.

No, svjesni su da se tu ne smije stati. Stoga su na završnom radnom sastanku gradonačelnik i načelnici dogovorili da će se mimo susreta organizirati jednodnevni programi za članove udruga. Veseli činjenica da su prihvatili inicijativu roditelja iz Podravine da se organiziraju programi za djecu u kojima bi važnu ulogu imale škole, koje bi u tom slučaju preuzele veliku odgovornost. Želja je, naime, da se organizira druženje djece, možda čak i svojevrsna razmjena tijekom školske godine. Tako bi upravo najmlađi upoznali život u drugoj sredini, ali i očuvali ideju o prijateljstvu mjesta istog imena, smještenih u različitim krajevima Hrvatske. Čak štoviše, dogovoreno je da će mali Podravci ove školske godine program škole u prirodi odraditi upravo u istarskom Novigradu!

Za vjerovati je da će prijateljstvo četiriju hrvatskih Novigrada nakon prvih 30 godina dobiti novu dimenziju. Mnogo je još prostora za suradnju na svim područjima, bez obzira na to radi li se o civilnom društvu, gospodarstvu ili nečem sasvim drugom.

Generacija pokretača novigradskog prijateljstva zašla je u godine visokog životnog iskustva, neki više nisu ni radno aktivni, nekih ni nema. No još treba pokazati da su postavili temelje za nešto više od susreta što se jednom godišnje održavaju u nekom od Novigrada. A da ima šanse, vidjelo se kad su neki bili u nevolji i kad su ostali pomagali. Primjerice, Istrijani su Podravcima kupili plinsku peć kada je u selu bila izgrađena plinska mreža i prešlo se na plinsko grijanje. A svi su, koliko god su mogli, pomagali našim prijateljima Dalmatincima koji su tijekom Domovinskog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove.

No kako će i koliko prijatelji iz četiri Novigrada dalje surađivati, ipak ovisi o samim ljudima koji bi se trebali odazivati organiziranim programima, ali i inicirati nove, zaključili su gradonačelnik Anteo Milos i načelnik Mladen Mađer.

zatvori