Subota, 4. svibnja 2024.

Naša pjesnikinja Sanja Damjan primila prestižnu nagradu za ‘Podfutrani mesec’

Podravina je plodno tlo za mnoge stvari, a kako nas je povijest osvjedočila, i za pisanu riječ. Mnogi su naši autori i autorice krenuli stopama velikana Frana Galovića pa primali i nagrade kao potvrde za svoj kvalitetan rad. Među njima je i koprivnička pjesnikinja Sanja Damjan koja je prošlog četvrtka u Varaždinu svečano primila književnu nagradu ‘Katarina Patačić’ za najbolju samostalnu knjigu na kajkavskom jeziku objavljenu 2015. godine – zbirku pjesama ‘Podfutrani mesec’.

Svečanost uručenja nagrade upriličena je u studijskoj čitaonici varaždinske Gradske knjižnice “Metel Ožegović”, a tročlano stručno povjerenstvo kojim je predsjedao mr. sc. Ernest Fišer nije imalo dvojbi i pobjednicu je odabralo jednoglasno u konkurenciji od ukupno šest naslova.

Ovogodišnja laureatkinja Sanja Damjan okupljenima je pročitala nekoliko odabranih kajkavskih pjesama iz nagrađene zbirke, a nakon toga svečano su joj uručene nagrade: plaketa s likom znamenite varaždinske kontese i poetese Katarine Patačić te akvarel varaždinskog umjetnika Živka Toplaka.

Književna nagrada “Katarina Patačić” dodjeljuje se već 16 godina, a javni natječaj organiziraju Varaždinsko književno društvo i Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu.

Sanja Damjan rođena je 1973. godine u Koprivnici gdje živi i radi. Završila je Gimnaziju u Varaždinu. Članica je Literarne sekcije Podravka i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu. Dosad je objavila zbirku pjesama “Podravska Venecija” (1997.), a dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja za svoja djela.

Sanja Damjan: Podfutrani mesec

zgublene dalšine
razmataju pute
med nami
klupko živlenja
se kutura
zabezeknuti plavi
jorgovani
vu zaruleno nebo
glediju i zdehavlu

podfutrani mesec
i naše zvezde
obesil si na afinger
stepel si z rukava
i to malo zvezdanog
praha

senjati sinokoše
dišati isto cvetje
jenput se more
čista rosa

v meglici spi
saka zorja
kak jorgovan diši

podfutrani mesec
kmicu je fkanil
sprud i ja sedimo
sami
zapiram joči i
poslušam
kak reka
nosi v dalšine
korake
srca
duše


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori