Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

IVANA ŠTIMAC ‘Suđenjem mažoretkinja ne zarađujem, dovoljan mi je osmijeh na licima djece’

Koprivničanka Ivana Štimac idućeg vikenda sudjelovat će na Europskom prvenstvu mažoretkinja u Londonu. Ivana će biti pomoćni sudac međunarodnoj sutkinji Bjanki Bubici Šarić te će njih dvije predstavljati hrvatski sudački tim.

Povodom ovog velikog natjecanja kratko smo popričali s našom Ivanom.

Ivana, idućeg tjedna odlaziš u London, možeš li nam reći kojim povodom?

— Sljedeći tjedan održava se europsko prvenstvo mažoretkinja u Londonu na kojem sudjeluje i hrvatska reprezentacija u koju su se kvalificirale i Mažoretkinje grada Koprivnice. Ja tamo odlazim kao pomoćni sudac hrvatskoj međunarodnoj sutkinji Bjanki Bubici Šarić. Mi smo predstavnice hrvatskog sudačkog tima.

Odakle ti kao mažoret sutkinja? Koliko se dugo već baviš suđenjem?

— To je bio logičan nastavak uspješne natjecateljske karijere. Kao dugogodišnja koprivnička mažoretkinja svoju ljubav prema tome usmjerila sam na karijeru sutkinje, a suđenjem se bavim već šest godina.

Ustupila Ivana Štimac.
Ustupila Ivana Štimac.

Je li ovo najveće i najznačajnije natjecanje koje ćeš suditi ili si iza sebe imala i veća?

— Poslije svjetskih prvenstava, europska su najznačajnija prvenstva za hrvatsku reprezentaciju. Ovo je drugo europsko natjecanje na kojem sudjelujem kao pomoćni sudac te se nadam da ću uskoro biti i u ulozi glavnog suca. Osobno, najveći izazovi su mi upravo državna natjecanja jer je hrvatska reprezentacija među vodećima u Europi tako da je vrlo teško suditi na državnom prvenstvu s obzirom na velik broj vrlo dobrih timova iz cijele države.

Koliko ti znači odlazak na ovako veliko prvenstvo?

— Znači mi puno jer je velika čast biti u hrvatskom sudačkom timu. Vrlo sam polaskana što je glavna sutkinja izabrala upravo mene i nadam se da cu time steći puno novih znanja i opravdati njeno povjerenje.

Ima li zarade u ovom poslu? Što te čeka u budućnosti, kada pričamo o mažoret suđenju?

— U ovom poslu nema financijske zarade nego se ovdje radi o ljubavi prema mažoret plesu. Uskoro planiram polagati ispit i za međunarodnog suca, ne samo u mažoret plesu nego i u twirlingu. Twirling je sportska disciplina izašla iz mažoret plesa. Ovim putem bih htjela naglasiti da grad Koprivnica ima pet državnih sudaca što samo potvrđuje i kvalitetu naših mažoretkinja. Na zadnjem Državnom prvenstvu HRSAM je slavio 20 godina postojanja te su svi timovi zajedničkom koreografijom uveličali proslavu rođendana. Mi sutkinje smo sve to promatrale sa sudačkog stola te smo ponesene time spontano ustale sa stola, spustile se na podij i zajedno s njima zaplesale što su one s velikim osmijehom na licu odobrile. Unatoč teškom i zahtjevnom poslu, najveća nagrada su nam zadovoljna dječja nasmijana lica s medaljom oko vrata.


Koprivnica zaista može biti ponosna što ima tako predane mlade ljude kao što je Ivana i zaista nam ništa drugo ne preostaje nego zaželiti joj sreću da što prije položi sve predviđene ispite i da, kao što je sama rekla, nastavi s izmamljivanjem dječjih osmjeha na licima.

zatvori