Nedjelja, 29. rujna 2024.

POREZ NA – PSE?! Hoće li vlasnici pasa uistinu izdvajati 100 eura godišnje za svoje ljubimce?

Najava mogućeg uvođenja ‘poreza na pse’ danas je podigla popriličnu buru u hrvatskoj javnosti, a maloprije nam je o toj temi stiglo i službeno priopćenje Ministarstva poljoprivrede.

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, ideja o oporezivanju oko 350 tisuća registriranih pasa mogla bi biti “uvrštena u Prijedlog zakona o zaštiti životinja koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, što znači da bi trebao biti izglasan do kraja ove godine.”

Takav bi porez, između ostaloga, doprinio boljoj kontroli mikročipiranja pasa, a time i cijepljenih pasa, sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti i skrbi za pse, objasnila je za Slobodnu Dalmaciju Branka Buković-Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Ministarstva poljoprivrede.

Vlasnici pasa tako bi godišnje morali platiti oko stotinu eura poreza čime bi država mogla zaraditi najmanje oko 35 milijuna eura ili 252 milijuna kuna.

No, kako stoji u priopćenju koje nam je upravo stiglo iz Ministarstva poljoprivrede, čini se da od toga ipak neće biti ništa:

“Vezano uz dezinformaciju koja se proširila medijima o uvođenu poreza na pse u nastavku dajemo pojašnjenje: Iako je Udruga Prijatelji životinja predložila uvođenje poreza na pse, pitanje porezne politike nije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, stoga taj prijedlog nije uvršten u tekst nacrta Zakona o zaštiti životinja“, pišu iz Ministarstva.

Dodatno, ministar Tomislav Tolušić u razgovoru za Telegram je pojasnio: “Zakon o zaštiti životinja je u pripremi, on će ići u saborsku proceduru kad se za to ispune zakonski uvjeti. Već je bio u javnoj raspravi i, u tom razdoblju, neke udruge za zaštitu životinja predlagale su uvođenje takvog poreza. Ali mi to nismo uvrstili u prijedlog zakona. Kao prvo, mi nismo ni nadležni za to.”

Slušaj uživo
zatvori