Nedjelja, 28. srpnja 2024.

Podravkini prihodi nakon preuzimanja Žita iznad 3 milijarde kuna

Podravka je nakon današnje sjednice Upravnog i Nadzornog odbora objavila rezultate poslovanja za prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

Kako stoji u priopćenju iz Starčevićeve, Grupa Podravka je ostvarila rast prihoda i neto dobiti, pri čemu su prihodi od prodaje ostvarili značajan rast od 23% i iznosili su 3,03 milijarde kuna. Podravkina neto dobit porasla je za 8,6% u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosi 142,2 milijuna kuna.

Strateško poslovno područje Prehrana ostvarilo je prihode od prodaje u iznosu od gotovo 2,5 milijardi kuna što predstavlja rast od 30 posto, a pripisuje se konsolidaciji Grupe Žito. Također, porasli su i prihodi od prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrana i to za 25%.

Prihodi od prodaje drugog Strateškog poslovnog područja Farmaceutika iznosili su 565,6 milijuna kuna te su u odnosu na usporedno razdoblje godinu ranije, usprkos negativnom utjecaju tečajnih razlika, ostvarili rast. Bez utjecaja tečajnih razlika, segment Farmaceutike bi ostvario rast prihoda od 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Vlastite marke proizvoda u okviru ovog strateškog poslovnog područja zabilježile su rast prihoda od 5,2 posto, ponajviše uslijed širenja poslovne suradnje na tržištu Rusije.

Rast prihoda ostvaren je u svim regijama, pri čemu je važno spomenuti da grupa Podravka na inozemnim tržištima ostvaruje 66% ukupnih prihoda.

U kompaniji su zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima, a predsjednik Uprave Zvonimir Mršić zaključio je da porast udjela izvoznih tržišta u ukupno ostvarenim prihodima potvrđuje da je strateško opredjeljenje rasta na izvoznim tržištima u potpunosti opravdano.

zatvori