Nedjelja, 28. srpnja 2024.

Podravka predstavila novi segment poslovanja koji je prošao najstroži test – njene radnike

Godinu i pol nakon početne ideje, u Podravki su zaokružili Food Solution – projekt gotovih jela namijenjenih ugostiteljstvu, ali i drugim zainteresiranim korisnicima.

Riječ je o ne samo na hrvatskom tržištu inovativnom projektu koji je pokazao velike potencijale i od kojega bi Podravka trebala ostvarivati značajan prihod. Rekao je to predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić te pojasnio: — Želimo ponuditi rješenje za izazove s kojima se trenutno suočavaju institucije i turizam u Hrvatskoj. I ne samo u Hrvatskoj već smatramo da ovo ima potencijal i da se internacionalizira, dakle da program ponudimo na tržištima izvan Hrvatske.

U Podravki su izračunali da je dostava isplativa u radijusu od 400 kilometara, što znači da su spremni pokrivati cijeli turizam na hrvatskom Jadranu, ali i potrebe u zemljama u okruženju – Austriji, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj… Također su izračunali da korištenjem ovako spravljene hrane ugostitelji i institucije poput škola, bolnica, vojske i policije ostvaruju i znatne uštede. Osobito se to odnosi na kuhinje koje će se tek graditi jer ih je potrebno opremiti tek konvektomatom za krajnju pripremu prije serviranja jela.

Riječ je o visokokvalitetnoj hrani spremanoj gotovo kao kod kuće, bez konzervansa i aditiva, a kako se hrana spravlja u strogo kontroliranim higijenskim uvjetima, rok trajanja je nešto dulji od hrane spravljene kod kuće, pojasnio je stariji potpredsjednik Peter Fuchs.

Trenutno je u ponudi 130 različitih proizvoda (jela): juhe, hladna predjela, umaci i dresinzi, topla predjela, glavna jela, marinirano svježe meso, prilozi i deserti. Riječ je o svježe pripremljenim/kuhanim/pečenim gotovim ili polugotovim jelima, visoke kvalitete sirovina i okusa u koja se ne dodaju stabilizatori, konzervansi ni dodatni aditivi. Posebnim pravilima pripreme i pakiranja te pridržavanja određenih temperaturnih režima postiže se trajnost, a da pri tome ne dolazi do gubitka kvalitete u nutricionističkom pogledu te okusu i mirisu hrane.

U Podravki su se pohvalili i preuređenim restoranom u kojemu svojim radnicima nude topla i hladna jela, juhe, deserte i salate. Tako su postigli da nova jela testiraju kod najstrožih konzumenata. Da su zadovoljni, govori činjenica da su s 400 serviranih obroka dosegli više od 800 dnevno. U Starčevićevoj su izazili nadu da će njihov primjer slijediti i druge kompanije te da će država omogućiti da gablec zaposlenicima bude dio njihovih prava, a ne oporezivi dar u naravi.

zatvori