Srijeda, 26. lipnja 2024.

Nemčići obilježili Svjetski tjedan svemira

U Osnovnoj školi ‘Antun Nemčić Gostovinski’ završilo je obilježavanje Svjetskog tjedna svemira, manifestacije koja odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda svake godine traje od 4. do 10. listopada.

Aktivnosti se provode u školama, muzejima, fakultetima, zrakoplovnim tvrtkama, svemirskim agencijama i astronomskim društvima kao svojevrsno slavlje znanosti i tehnologije s ciljem da se prošire znanja o svemiru, zainteresiraju mladi za znanost i tehnologiju te pruži potpora istraživanju svemira i svemirskim programima.

Nemčići su tako u auli na prvom katu matične škole tijekom cijelog tjedna prikazivali prezentaciju o svemiru koju je uz pomoć ravnateljice izradio učenik 7. razreda Dorian Karnik, te nekoliko edukativnih filmova. Aula je pritom bila uređena poput tamnoplavog neba pa je prezentacija, uz svemirsku glazbu koju je odabrao informatičar Danijel Balaško, stvorila vrlo lijep ugođaj.

Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.

Članovi Astronomske grupe uz voditelja Filipa Horvata imali su organiziran filmski maraton o svemiru te promatranje i fotografiranje Mjeseca i drugih nebeskih tijela.

Učiteljica Senka Pintarić učenike je povela u pravu potragu za svemirskim znanjem, a obradili su sljedeće teme: “Zemlja, jedini poznati naseljeni planet”, “Sunčev sustav i zanimljivosti”, “Proxima b – traganje za novim egzoplanetima”, “La Silla – opservatorij u Čileu”. Osim toga, slikali su i crtali stripove s tematikom istraživanja svemira.

Učenici 1. c razreda Područne škole Reka sa svojim učiteljicama Đurđicom Poštom i Sanjom Figač izrađivali su svemirske letjelice i leteće tanjure, a učenici trećeg razreda s učiteljicom Suzanom Hergotić imali su integrirani dan o svemiru i naučili su puno toga o raketama, svemiru, kometima, robotima i Suncu proučavajući, između ostaloga, i enciklopedije u školskoj knjižnici.

Sve su aktivnosti ujedno bile prijavljene putem interneta World Space Week organizaciji.

Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
Izvor: OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
zatvori