Petak, 26. travnja 2024.

25-ero pomoćnika u nastavi ove će godine biti uz mališane kojima su potrebni

Želimir Mešnjak jedan je od 25-ero pomoćnika u nastavi koji će u ovoj školskoj godini pomagati učenicima s teškoćama u razvoju u koprivničkim osnovnim školama.

Druga je to godina za redom da radi na tom radnom mjestu pa tako i sam može posvjedočiti koliko su pomoćnici u nastavi važni:

Imam jedno prekrasno dijete koje ima problem epileptičkog tipa i određenog stupnja intelektualnih teškoća. Moja iskustva s njim su vrlo pozitivna. Od trenutka od kad sam ušao u razred do sada može se primijetiti veliki napredak u komunikaciji i socijalizaciji. Definitivno ga ostatak ekipe puno bolje prihvaća, on se oslobodio, izlazi iz svoje ljuske u kojoj je bio dosta skučen i sakriven u svojem svijetu. Sad polako izlazi na vidjelo njegov pravi karakter i sigurno da smo svi presretni kad se bilo kakav mali pomak dogodi kod bilo kojeg djeteta.

25-ero pomoćnika u nastavi za 27-ero djece angažirano je u sklopu projekta „ODJEK II –Odrastanje u jednakosti“ Grada Koprivnice. Njime se želi odgovoriti na problem nejednakih mogućnosti obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju, rekao je tijekom današnje početne konferencije projekta zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Poanta i dobra stvar je da u ovom projektu ostvarujemo ono što želimo u Koprivnici, a to je da naša djeca od malih nogu imaju jednake mogućnosti za napredovanje i obrazovanje jer nažalost u startu ne kreću svi iz istih polazišta. Pomoćnici u nastavi su kod nekih učenika prijeko potrebni, a rezultati koji su ostvareni uz njihovu pomoć su pokazali da ta priča ima smisla i da na taj način potičemo solidarnost i razvijamo jednakost.

Po četvero pomoćnika radit će s po četiri učenika u školama „Antun Nemčić Gostovinski“ i „Braća Radić“. U Osnovnoj školi „Đuro Ester“ radit će sedmero pomoćnika za isto toliko učenika, dok će u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce s dvanaest učenika raditi desetero pomoćnika.

Vrijednost projekta je milijun i tristo tisuća kuna. Od toga je milijun i sto tisuća kuna pristiglo iz Europskog socijalnog fonda, dok Grad iz svog proračuna sufinancira s dvjesto tisuća kuna.

Vrijedno je spomenuti i da Koprivnica ima jedinstven edukativno-iskustveni priručnik u Hrvatskoj. Izradile su ga djelatnice koprivničkih osnovnih i srednjih škola koje rade s djecom s teškoćama u razvoju kao podršku i pomoć u radu pomoćnicima u nastavi “Odrastanje u jednakosti, Koprivnica”.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori