Utorak, 21. svibnja 2024.

Što mališani nikako ne smiju raditi na društvenim mrežama

Policijske službenice za prevenciju PU koprivničko-križevačke u četvrtak su gostovale u Osnovnoj školi ‘Antun Nemčić Gostovinski’ gdje su pred 26 učenika 5. b razreda u sklopu aktivnosti ‘Nisi sam’ održale edukativno predavanje o sprječavanju nasilja putem elektroničkih medija i vršnjačkog nasilja.

Djeca su pritom upoznata s pojmom nasilja i osobito nasilja među djecom, kako ga prepoznati te na koji način pristupiti rješavanju problema. Učenicima je preporučeno da međusobne razmirice pokušaju riješiti razgovorom i mirnim putem, te da nasilje ni u kom obliku nije prihvatljiv oblik ponašanja. Također, bilo koji oblik nasilja učenici trebaju prijaviti policiji ili djelatnicima u školi, a svakako se trebaju obratiti i roditeljima.

Učenici su u sklopu predavanja imali priliku vidjeti i nekoliko primjera iz medija i policijske prakse, kao i video materijale.

Osim toga, bilo je riječi i o internetu: u kojim segmentima je koristan, ali i koje opasnosti se kriju u virtualnom svijetu i na društvenim mrežama. Djeca su naučila što su to osobni podaci i zašto ih je važno čuvati od bilo koga tko nije član obitelji ili poznata osoba, odnosno da se takvi podaci ne objavljuju na internetu.

Također, djeca mlađa od 13 godina uopće ne bi trebala imati profile na društvenim mrežama, a jednom kada se učlane (većina učenika je na Facebooku) moraju biti upoznati s pravilima korištenja i sigurnosnim postavkama.

Tu su učenici ponovno mogli vidjeti primjere iz prakse – kako djeca mogu postati žrtvama predatora na društvenim mrežama. Policijske su službenice učenicima naglasile da nikako ne prihvaćaju prijateljstvo s osobama na društvenim mrežama koje ne poznaju jer se iza profila navodnih vršnjaka mogu kriti osobe s lošim namjerama. Naravno, ne bi smjeli objavljivati ni fotografije koje i prikazuju, osobito na moru ili na plaži, da se ne slikaju obnaženi, ali i da ne objavljuju fotografije mlađe braće i sestara – odnosno, da paze na privatnost.

Na kraju predavanja razgovaralo se o toleranciji i različitostima, te da smo svi u obvezi pomoći jedni drugima kada imamo problema.

zatvori