Nedjelja, 29. rujna 2024.

Mladi vozači i dalje piju pa sjedaju za volan, usprkos upozorenjima i rizicima

Tijekom proteklog vikenda na podravsko-prigorskim prometnicama policija je zabilježila devet prometnih nesreća. Samo je u jednoj bilo ozlijeđenih osoba, ali čak pet – bio je to sudar osobnog automobila i autobusa o kojemu smo jučer pisali.

Uzroci nesreća bili su nepropisno uključivanje u promet, neprilagođena brzina, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisna vožnja unatrag, nepoštivanje svjetala semafora i nepropisno skretanje.

Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, od kojih je jedan bio mladi vozač.

Što se tiče prometnih prekršaja, sankcionirano ih je malo više od prosjeka – ukupno 133. Od toga su se 23 odnosila na upravljanje pod utjecajem alkohola i 20 na nepropisnu ili neprilagođenu brzinu.

Najbrži je bio vozač osobnog automobila uhvaćen u nedjelju u 13:28 u Ulici Pavla Kvakana u Đelekovcu: vozio je 100 km/h na mjestu gdje je brzina ograničena na 50.

Dva su vozača zadržana u posebnim prostorijama do otriježnjenja, šestorica su uhićena, a protiv četvorice provedeni su žurni prekršajni postupci.

Najviše je alkohola “napuhao” 51-godišnji vozač osobnog automobila zatečen u petak poslijepodne u Velikom Pogancu. Imao je 2,15 promila alkohola u organizmu pa je isključen iz prometa.

Usprkos apsolutnoj zabrani upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i premda je bilo najavljeno kako će policija pojačano nadzirati promet, i tijekom proteklog je vikenda iz prometa isključeno šest mladih vozača zbog alkohola za volanom. Osim toga, jedan od njih nije još imao ni položen vozački ispit. Jedan je smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, a jedan je uhićen.

Rekorder što se tiče alkohola među mladim vozačima bio je 20-godišnjak uhvaćen u subotu prije zore u Križevcima – imao je 1,33 promila i zadržan je do otriježnjenja.

Slušaj uživo
zatvori