Petak, 26. travnja 2024.

Mladen Pavković kreće Leljakovim stopama – istražuje arhive u potrazi za komunističkim zločinima

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici, pred velikim brojem posjetitelja, održana je javna tribina, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) na kojoj je Roman Leljak, slovenski istraživač arhiva, publicist i autor nekoliko zanimljivih knjiga, poput „Huda jama- strogo čuvana tajna“, „Sam protiv svih“ te „Propisi o metodama rada UDBE i KOS-a“ okupljenima govorio o svom višegodišnjem iskustvu na istraživanjima zločina komunizma.

Istaknuo je da se i danas zgraža nad činjenicom da pronađene žrtve u mnogim jamama diljem Slovenije, u kojima se nalaze posmrtni ostaci pretežno Hrvata, još nisu sahranjeni, dok se nekoliko stotina iskopanih tijela već šest – sedam godina nalaze u plastičnim vrećama i kutijama, jer još nije riješeno pitanje njihova pokopa. Uz to, Hrvatska ne pokazuje znatni interes da se pronađu krivci, niti da se mjesta gdje su pronađeni dostojno obilježe.

Na tribini, odnosno na Susretu sa Romanom Leljakom, govorio je i novinar i publicist Mladen Pavković, koji je prvi puta otkrio da je istražio tri arhiva, a koja su isključivo vezana uz sadašnju Koprivničko-križevačku županiju, a poglavito Grad Koprivnicu. Riječ je o arhivima, odnosno dokumentima od 1945.-1989. godine, a odnose se na Javno tužiteljstvo, Kotarske i ine sudove te Općinski komitet Saveza komunista Koprivnica. Sve će te faksimile dokumenata, rekao je, objaviti u knjizi na oko tisuću stranica, uz napomenu da tako kako se radilo na ovim područjima, konkretno u Koprivnici, tako se manje-više radilo i u cijeloj Hrvatskoj.

Leljak je podržao ideju, tim prije što je Pavković dosad već objavio neke slične knjige.

Tekst: Milan Janjetović

zatvori