Subota, 18. svibnja 2024.

Naša mlada slikarica osvojila je slovensku publiku djelima koja je teško razlučiti od fotografija

Mlada umjetnica Marija Grabar iz Velike Mučne pokraj Koprivnice prošlog se petka prvi puta samostalnom izložbom predstavila publici u Sloveniji. Njeni su pejzaži i idilični prizori seoskog života našli svoje mjesto u Galeriji Zgornji Trg u Šentjuru.

— Bilo mi je to prvo samostalno izlaganje u Sloveniji na kojemu sam upoznala slovensku javnost sa svojim načinom slikanja — kaže Marija. — Sve je bilo izvrsno organizirano i ostat će mi u sjećanju kao jedna od najbolje organiziranih i predstavljenih samostalnih izložbi.

Biti mlad samostalan umjetnik danas nije lako, kaže, i potrebno je puno truda da bi se istakla na umjetničkoj sceni. — No, kvaliteta mog rada i mnoge nagrade koje sam dobila od strane kritike omogućile su mi da mogu živjeti od slikarstva — ističe Marija, dodajući kako će se i dalje predstavljati publici, ali o predstojećim izložbama još ne može govoriti.

Na prvi pogled, Marijine su slike poput fotografija – što je i glavno obilježje hiperrealizma. Za jednu joj obično trebaju dva mjeseca. Prilikom otvorenja, likovna kritičarka Tanja Horvat kazala je kako Marijina umjetnost nije plod samo njenog talenta, pedantnosti i predanosti, već prije svega ljubavi koju gaji prema svom likovnom izričaju i stvaralaštvu.

Marija je u Sloveniji izložila 44 rada u tehnici ulja na platnu u maniri hiperrealizma. Program otvorenja vodila je Polonca Jazbinšek, a prigodne riječi uputili su načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj, voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Općine Šentjur Judit Methans Šarlah i predsjednik Društva likovnih stvaralaca Rifnik Šentjur Dragan Podovac, dok je okupljene s Marijinim likovnim stvaralaštvom upoznala predsjednica Udruge željezničara slikara “Plavo svjetlo” iz Zagreba čija je Marija članica. Za glazbeni dio programa pobrinula se Vokalna skupina Grič.

Marija Grabar završila je Autorsku školu slikanja u Zagrebu u klasi akademskog slikara Gorana Petracola. Među njenim postignućima možemo izdvojiti pohvalnice Hrvatskog sabora kulture za slike “Cvijeće u Gabajevoj Gredi” (2011.), “Moja baka” (2014.), “Večernji smiraj” (2015.) i “Bakine kokoši” (2016.). Do sada je organizirala jedanaest samostalnih izložbi te sudjelovala na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih vrijedi posebno spomenuti sudjelovanje na Fisaic Art Exhibition Salonu u Parizu (2008.) te osvajanje diplome na istom salonu u Stargardu u Poljskoj (2014.).


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori