Subota, 27. srpnja 2024.

Koprivnica čita već osmu godinu za redom – ovoga puta 100 na sat

Manifestacija ‘Koprivnica čita’ i ove će se godine, već osmi put, održati u našem gradu u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Riječ je o tradicionalnoj akciji javnog čitanja naglas, svojevrsnom čitateljskom maratonu koji se već nekoliko godina provodi u Hrvatskoj s ciljem popularizacije knjige i čitanja, a ove godine pod sloganom ‘Čitam 100 na sat!’

Riječ je o zajedničkim čitanjima naglas u kojima sudjeluju i djeca i odrasli: ne samo u knjižnicama već i u različitim drugim ustanovama, kao i na otvorenom. Kao nacionalni dan za održavanje manifestacije ove je godine utvrđen 21. listopada, ali čitalačkih aktivnosti bit će i u danima prije i poslije toga.

U akciju “Koprivnica čita 100 na sat” uz knjižničare gradske Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” ponovno će se uključiti učenici svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima i školskim knjižničarima, djeca i njihove odgajateljice iz gradskih dječjih vrtića, studenti Sveučilišta Sjever sa svojim profesorima i mentorima, štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica te članovi gradskih udruga – Literarne sekcije Podravka i Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Program manifestacije “Koprivnica čita 100 na sat” počinje već u srijedu, 19. listopada gostovanjem učenika Osnovne škole “Đuro Ester” u Dječjem vrtiću “Sv. Josip” gdje će školarci vrtićarcima čitati i recitirati dječje priče i pjesmice te izvesti i dva šaljiva igrokaza koja su za njih pripremili.

Središnji dan manifestacije u Koprivnici, kao i u cijeloj Hrvatskoj, je petak, 21. listopada. Osim u Knjižnici, čitat će se na još desetak lokacija u gradu. Čitanje u Knjižnici na rasporedu je od 9 do 12:30, a tijekom prijepodneva i ranog poslijepodneva djeca, učenici i studenti te knjižničari gostovat će i čitati u dječjim vrtićima, Domu za starije i nemoćne, Srednjoj školi Koprivnica, Centru za pružanje usluga u zajednici “Svitanje” te na Odjelu pedijatrije koprivničke bolnice.

Manifestacija javnog čitanja naglas u Koprivnici završava u ponedjeljak, 24. listopada, kada će učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski posjetiti Dječji vrtić Smiješak, a studenti Sveučilišta Sjever gostovat će i čitati s djecom u Dječjem vrtiću Crvenkapica u Kampusu.

Detaljan raspored aktivnosti možete pronaći ovdje (.doc, 94 KB).


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori