Subota, 18. svibnja 2024.

Ivana i Jan primili priznanja za likovni prikaz legende o Veroniki Desinićkoj

Kako je usmena predaja o Veroniki Desinićkoj 2014. godine registrirana kao nematerijalno kulturno dobro, odnosno rješenjem Ministarstva kulture upisana je u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, u svibnju ove godine Dvor Veliki Tabor raspisao je natječaj za prikupljanje dječjih likovnih radova na temu legende o Veroniki Desinićkoj.
Rad Jana Ciganeka. Ustupila Violeta Pranjić.
Rad Jana Ciganeka. Ustupila Violeta Pranjić.

Priča o nesretnoj ljubavi niže plemkinje Veronike Desinićke i velikaša Fridrika Celjskog kroz povijest je inspirirala brojne umjetnike, a kao plod te inspiracije nastala su mnogobrojna likovna, književna, dramska te druga umjetnička djela.

Natječaj je bio namijenjen osnovnoškolcima koji su svojim likovnim radovima trebali dočarati i uprizoriti zadanu scenu te pokazati kako oni zamišljaju prvi susret Veronike i

Rad Ivane Subotičanec. Ustupila Violeta Pranjić.
Rad Ivane Subotičanec. Ustupila Violeta Pranjić.

Fridrika. Radovi su morali biti napravljeni tehnikom rastera (rapidografima, flomasterima, tušem ili olovkom) na formatu papira A3.

Natječaj je završen 1. listopada, a najuspješniji radovi proglašeni su i nagrađeni u subotu u Velikom Taboru. U konkurenciji od 60 radova iz 13 škola iz cijele Hrvatske, među pet nagrađenih našla su se i dva rada učenika Osnovne škole Gola. Priznanja su primili Ivana Subotičanec, učenica 6. a razreda OŠ Gola čiji je mentor bio Mario Dimić te Jan Ciganek, učenik 4. razreda Područne škole Gotalovo s mentoricom Violetom Pranjić.

Još su dvije učenice gotalovečke škole kojima je Violeta Pranjić bila mentorica primile zahvalnice za svoje radove: Lucija Lovković iz trećeg i Ivana Bosman iz četvrtog razreda.

Ustupila Violeta Pranjić.
Ustupila Violeta Pranjić.
zatvori