Nedjelja, 12. svibnja 2024.

FOTO Veliko druženje uz narodne nošnje i kestenijadu

Udruga žena i djevojaka “Napredna žena” Veliki Poganac privodi kraju svoj godišnji plan rada pa je i ovog 15. listopada već tradicionalno organizirala “Kestenijadu”.

Na manifestaciji je prisustvovalo 26 udruga s područja Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Bez obzira na kišno vrijeme tog dana, vrijedni dečki pekli su kestene, a članice Udruge pripremile su ukusnu večeru koju je posvetio paroh Branislav Todorović.

Za razliku od prethodnih “Kestenijada” ova će ostati zabilježena po tome što je pred uzvanicima, u suradnji s DIF-om “Zavičaj” održana i prezentacija dijela narodnih nošnji prikazanih u drugom izdanom katalogu. Autorica kataloga i tekstova Vesna Peršić Kovač pojasnila je gostima od kojih dijelova se sastoji nošnja u kojoj nastupaju folkloraši, od kojih su materijala izrađene i u kojim su se prigodama nosile.

U pripremama za izradu prvog i drugog kataloga pod nazivom “Rekonstruirana nošnja Velikog Poganca i okolice”, godinama su radile članice Udruge žena Jelena Cimbrišak i Mirjana Brnica. Ovu manifestaciju su svojom nazočnošću uveličali i predstavnici Općine Rasinja, načelnik Danimir Kolman i predsjednik Općinskog vijeća Josip Mlinarić, te predstavnici VSNM KKŽ i Općine Rasinja.

Kulturno-umjetnički program izvelo je Društvo izvornog folklora “Zavičaj” Veliki Poganac.

zatvori