Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Jastrebov vrh – savršena oaza za miran odmor u prirodi

Na pitomim brežuljcima krotke Bilogore iznad Bakovčica smjestilo se seljačko domaćinstvo obitelji Nemec nazvano Jastrebov vrh. Na osam jutara površine svakog će putnika namjernika dočekati netaknuta priroda, pogled koji puca preko plodnih polja u daljine ravne Podravine, a užegne li sunce, naći će hlad u debeloj sjeni hrasta i kestena.

Sve to i mnogo više naći ćete na svega pet kilometara od središta Koprivnice. Domaćini Jasna i Josip Nemec priču o Jastrebovom vrhu službeno su započeli prije desetak godina i to velikim dijelom zahvaljujući ideji kćeri Antonije. Ovo je neobično ime, priča nam Jasna, poteklo od jednog neobičnog, znatiželjnog jastreba koji nije bio tipično grabežljiv već je – hodao po dvorištu.

Sve je krenulo s domaćim sokovima i drugim napicima te malim ponijima koje su posjetitelji mogli jahati. Ponuda se potom proširila: stigle su nove životinje i nastao je mali zoološki vrt, opremljen je i restoran, a uređene su i sobe za noćenje.

Krenimo od gastronomije. Jastrebov vrh u svom autentičnom ambijentu može smjestiti do 80 gostiju s pripremom i posluživanjem domaće hrane i pića. Svo voće i povrće dolazi iz vlastitog uzgoja, kao i domaća perad, janjci i svinje. Osim samog prostora restorana, gostima je za lijepa vremena na raspolaganju i otvorena terasa, a sve je skupa savršeno za proslave, druženja i razna prigodna okupljanja.

Izvor: jastrebov-vrh.hr
Izvor: jastrebov-vrh.hr

Ako, pak, želite prespavati na Bilogori i probuditi se uz prve zrake sunca, miris prirode i šarmantan cvrkut ptica, možete i to. Jastrebov vrh trenutno nudi tri dvokrevetne sobe koje osim samih kreveta imaju i prostor za boravak te vlastitu kupaonicu s tuševima, a opremljene su i klima-uređajima te centralnim grijanjem tako da nema straha ni od zime ni od sparine.

Izvor: jastrebov-vrh.hr
Izvor: jastrebov-vrh.hr

Možda i najatraktivniji dio široke ponude Jastrebovog vrha jest zoološki vrt. Njegovi su trenutni stanovnici ljame (alpake), jeleni lopatari, magarci, konji (veliki i mali), svinje mangulice, ovce, kunići, patke i guske, a svoj je dom tamo pronašla i jedna kornjača. Ne zaboravite pogledati ih u priloženoj galeriji fotografija. Simbolična cijena ulaznice u zoološki vrt služi isključivo tome da briga o životinjama bude na najvišoj mogućoj razini.

Na Jastrebovom vrhu možete i jahati! Djeca na ponijima, a odrasli na “velikim konjima”. Ako ste početnici, ne brinite – konja ili ponija će netko voditi, a ako ste iskusni ili profesionalni jahači, možete isprobati i službene konjičke turističke staze po Bilogori.

Izvor: jastrebov-vrh.hr
Izvor: jastrebov-vrh.hr

U takvom se okruženju, nimalo iznenađujuće, posebno dobro osjećaju djeca, bilo da se igraju na igralištu, upoznavaju sa životinjama ili uče o prirodi. Jastrebov vrh u svibnju je u znaku slatkih, crvenih trešanja, dok na jesen na prvo mjesto izbijaju kesteni. Djeca i odrasli tada mijese kruh, rade klipiće i pizze te peku kestene. A kada padne snijeg na red dolaze sanjkanje, grudanje, vrući čaj i kuhano vino.

Da su gosti prepoznali Jastrebov vrh svjedoči i činjenica kako tamo dolaze posjetioci iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Europe, primjerice Njemačke i Švicarske. Savršeno je to mjesto za bijeg od vreve urbane svakodnevice, od napornog rada i buke automobila, za okrijepu ićem i pićem po receptima naših baka te voćem koji sami uberete te za izravan dodir s prirodom koja je tu, na korak od nas.

Sve dodatne informacije i puno više fotografija možete pronaći na internetskim stranicama Jastrebovog vrha.

zatvori