Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Sablasne prikaze partijale su u Pixelu, a noćas izlaze u svijet smrtnika

Pred nama je nastrašnija noć u godini. Sa zalaskom Sunca nemirne duše mrtvih zakoračit će u materijalan svijet, vještice će se okupiti na crnom sabatu, a noćne će magle biti prožete nečistim silama. Mjesta poput raskrižja, groblja, šuma i planinskih vrhova bolje je izbjegavati, a tko sretne glasnike s one strane, možda zamaskirane i u životinje poput crnih mačaka ili gavranova, neće se dobro provesti. Taj će sablasni pir trajati sve do ponoći, odnosno do blagdana Svih svetih, kada duše mrtvih ponovno pronađu svoj mir.

No, sve je to samo dio modernog folklora Noći vještica za koju se uglavnom smatra da je potekla od drevnih keltskih festivala, točnije od Samhaina – na pola puta između jesenskog ekvinocija i zimskog solsticija, dakle na polovici jeseni. Starim je narodima taj dan označavao kraj žetvene sezone i početak hladnije i mračnije polovice godine.

Danas je noć uoči Svih svetih rijetko kada nešto više od povoda za maskiranje, zabavu i rezbarenje bundeva. Crnih mačaka valja se čuvati samo ako ste alergični na njih, a ako vam pak smetaju poganske i bezbožne konotacije predstojeće noći, imate i alternativu. Franjevačka mladež i ove godine u Župi sv. Antuna Padovanskog priprema “Holywin” (Svetost pobjeđuje), katolički odgovor na Halloween – molitveno slavljeničko bdijenje uz svetu misu i prigodni program. Počinje u 18:30.

U nastavku vam donosimo galeriju fotografija s tuluma povodom Noći vještica održanog u subotu u Kulturno-kreativnom centru Pixel. Fotografije nam je ustupio BlackStudio.

zatvori