Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Uz etno-izložbu, pečene kestene i krampampulu prisjetili se Galovića i njegova vremena

Tradicionalna manifestacija ‘Galovićeva jesen’ i ove je godine, po 23. put, u Peterancu okupila zaljubljenike u pjesništvo Frana Galovića, etnologiju, folklor i kulturnu baštinu.

Nakon polaganja cvijeća pod Galovićevu bistu, u Galeriji Ivana Sabolića u petak je otvorena etno-izložba i izložba fotografija pod nazivom “Okusi, mirisi i zvuci jeseni”.  Članice Udruge žena Peteranec prikupile su i prikazale kako se u Franovo vrijeme pripremala i čuvala zimnica, koji su se poslovi obavljali u jesen, kako je izgledala smočnica… Etno-izložbu su osmislile Vesna Peršić-Kovač i Katica Erdec, dok su autori pratećih fotografija bili Valerija Ljubić i Emanuel Hrženjak.

Za prigodni program na otvorenju izložbe pobrinula su se djeca iz Dječjeg vrtića “Lastavica”, učenice Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” i članice Udruge žena Peteranec. Prisutnima su se obratile autorice izložbe i načelnik Općine Peteranec Krešimir Matijašić, a otvorio ju je zamjenik župana Ivan Pal.

Program je nastavljen tradicionalnom međužupanijskom smotrom folklora “Peteranski šlingeraj” u nedjelju, u organizaciji peteranskog KUD-a “Fran Galović”. Njihovi su gosti ove godine bili folkloraši iz Barilovića, Beletinca, Štrigove i Ždale. Prisutnima su predstavili reviju nošnji svoga kraja te svoje tradicionalne napjeve, pjesme i plesove. Na smotri je sudjelovao i Josip Blažek koji je recitirao Galovićeve stihove i stihove o Galoviću.

Za sve okupljene članovi DVD-a Peteranec pripremili su kostanje i krampampulu.

zatvori