Nedjelja, 28. srpnja 2024.

FOTO Ovi su školarci danas naučili nešto čime nekome mogu spasiti život

Brojni su se koprivnički mališani danas okupili u sportskoj dvorani Osnovne škole “Đuro Ester” kako bi sudjelovali u edukativnoj radionici kardiopulmonalne reanimacije povodom Europskog dana oživljavanja srca koji se obilježava 16. listopada.

Moto ovogodišnje akcije bio je upravo “Djeca spašavaju živote”, a u našem ju je gradu organizirao dr. Nenad Teufel uz podršku Srednje škole Koprivnica, Crvenog križa, Hrvatskog vijeća za reanimatologiju i Hrvatske liječničke komore. — Učili smo ih kako pomoći unesrećenom, kako pravilno oživljavati i pružiti prvu pomoć. Shvatili smo da i djeca već od 10-11 godina imaju dovoljno snage, a mogu imati i dovoljno znanja, da mogu pomoći ljudima u srčanom zastoju. Već u toj dobi djeca su dovoljno snažna da svojom masažom mogu pomoći — istaknuo je dr. Teufel.

Jesu li djeca sposobna pravilno reagirati u situacijama u kojima i odrasli često izgube prisebnost? — Osobno mislim da jesu. Praksa je to i potvrdila, da su djeca sposobna i da žele pomoći. Osim toga, srčani zastoji izvan bolnice najčešće se događaju u okruženju bliskih osoba – u obitelji, a među najbližima su upravo djeca.

Akcije će se, najavio je dr. Teufel, tijekom sljedećih mjesec dana nastaviti i u ostalim školama, prvo u Koprivnici, a zatim u cijeloj županiji.

Prema procjenama, u Hrvatskoj godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Mozak tada može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, a hitna medicinska pomoć obično ne može stići unutar tog vremena. Zbog toga, danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. No, promjeni ove poražavajuće statistike mogu uvelike doprinijeti sami građani koji su u čak 60 – 80% slučajeva svjedoci srčanog zastoja. Ako se odmah počne s oživljavanjem, šanse za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanog zastoja povećavaju se za 2 do 4 puta. Upravo stoga, zaključuje dr. Teufel: “Bitno je napraviti nešto – najgore je ne činiti ništa!”

 

 

zatvori