Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Tradicija udruženog obrtništva u Koprivnici napunila je 49 godina, ali i dalje slabi

Udruženje obrtnika Koprivnica obilježilo je danas 49 godina djelovanja.

202-oje zanatlija osnovalo je 28. listopada 1967. Udruženje zanatlija općine Koprivnica. Prvi mu je predsjednik bio koprivnički brijač i frizer Joža Horvat. Stoga je i prigodno prisjećanje održano u Frizerskom salonu Danica, koje je osnovano kada i Udruženje.

Obrtništvo u Koprivnici isprva nije bilo pretjerano razvijeno zbog jake industrije, no s vremenom je doseglo nivo susjednih sredina. Pritom je važno spomenuti da je Grad Koprivnica uvijek bio spreman pomoći, kao što je to bilo u slučaju kupnje zemljišta i izgradnje obrtničkog doma na Tarašćicama. Podsjetila je na to tajnica Udruženja Jasmina Markota te istakla da je dobra suradnja nastavljena do današnjih dana: — Grad posebice unazad nekoliko godina ulaže neke napore i novac. Evo, konačno imamo sveobuhvatan program mjera poticanja i, moram istaknuti, Grad je oduvijek pomagao našoj instituciji.

No u obrtništvu i dalje ima problema, što se vidi i po nastavku trenda smanjenja broja obrtnika: — Trend smanjenja broja obrtnika i dalje traje. Iako više nije drastičan kao prije pet-šest godina, i dalje je prisutan. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci imali smo 30 prijava i 33 odjave. Kako će biti do kraja godine, teško je prognozirati. Spali smo s nekakvih 970 na 650 obrtnika.

U Udruženju obrtnika smatraju da poboljšanja u obrtništvu neće biti bez rasterećenja njihova poslovanja. Stoga pomno prate poteze nove Vlade od koje očekuju konkretne mjere. A dotad, kaže tajnica Markota, nastavljaju suradnju s Gradom. Već nakon proslave Dana grada trebali bi s Gradskom upravom razgovarati o novom Zakonu o ugostiteljstvu, ali i o nastavku programa stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja, posebice u ugostiteljstvu u kojemu trenutno nedostaju kadrovi, zaključila je Markota.

A da je i lokalnoj zajednici interes suradnja s obrtništvom, povrdili su u prigodnim govorima ravnatelj Obrtničke škole Ratko Ljubić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i zamjenik župana Ivan Pal. Svi su se složili i da je imperativ izgradnja nove Obrtničke škole u Koprivnici.

zatvori