Nedjelja, 29. rujna 2024.

FOTO Jeste li danas bili ljubazni prema pješacima u prometu?

Brojni su koprivnički vozači danas bili iznenađeni kada su vidjeli da ih policija zaustavlja, a nisu počinili nikakav prometni prekršaj. Radilo se, zapravo, o preventivnoj akciji pod nazivom ‘Dan ljubaznosti’ koju Policijska uprava koprivničko-križevačka provodi danas kako bi upozorila vozače da posebno paze na pješake u prometu.

Pojasnila nam je to voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa naše policijske uprave Mirela Škvorc: — Riječ je o preventivnoj akciji kojom kod vozača pokušavamo podići svijest o ugroženosti pješaka, odnosno da im podignemo svijest o nužnosti prava prolaska na obilježenim pješačkim prijelazima.

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.
Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

Policijski su službenici bili smješteni na ukupno 12 lokacija u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Virju i Kloštru Podravskom, a u akciju su se uključili i djelatnici autoškola. — Vozače koje vidimo da su stali i propustili pješake zaustavljamo i nagrađujemo prigodnim materijalima, kao zahvalu za poštivanje prometnih propisa, a one koji nisu propustili pješake također zaustavljamo. No, s obzirom na to da je riječ o preventivnoj akciji, ovoga puta ih ne sankcioniramo već im uručujemo prigodni letak i upozoriti ih da takvim svojim ponašanjem dovode pješake u opasnost.

Prvi dojmovi s terena uglavnom su pozitivni, kaže Škvorc. — Vozači uglavnom propuštaju pješake i mogu reći da su ugodno iznenađeni načinom na koji se akcija provodi, odnosno poklonima koje dobivaju od policijskih službenika i djelatnika autoškola. Malo su šokirani kad ih se zaustavi jer znaju da nisu počinili prometni prekršaj, ali nakon što saznaju da je riječ o preventivnoj akciji i da im se u biti na taj način zahvaljuje na tome što poštuju prometne propise, zadovoljni su i to ih motivira da i dalje poštuju prometne propise.

Podsjetimo za kraj kako su pješaci u prvih devet mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave sudjelovali u 19 prometnih nesreća. Dvoje ih je smrtno stradalo, šestero ih je teže i desetero lakše ozlijeđeno. Više od polovice tih nesreća dogodilo se na pješačkim prijelazima, a skrivili su ih vozači koji nisu poštivali pravo prednosti prolaska pješaka.

Slušaj uživo
zatvori