Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Članovi 117. brigade odali počast palim suborcima

Povodom obilježavanja osnivanja naše, 117. ratne brigade Hrvatske vojske danas su njezinog zapovjednika Dragutina Kralja i suborce primili čelnici Županije i Grada.

Bila je to prilika da ih upoznaju s određenim problemima s kojima se ratni zapovjednici susreću, a predložili su i da se odredi datum koji bi se obilježavao kao Dan 117. brigade.

— Taj današnji dan mi bismo voljeli da ostane na neki način tradicionalno obilježen jer ovo nije samo koprivnička brigada. Mi ćemo dati inicijativu da se nađu gradonačelnici svih gradova u županiji sa županom pa da odredimo Dan 117. brigade i da to obilježavamo. Nismo za to i ne tražimo da to bude nekakav folklor, muzika i ples, već da se obilježi na dostojanstven način — rekao je ratni zapovjednik 117. brigade Dragutin Kralj.

Na prijemu u Gradskoj upravi ponovno se potegnula i priča oko imenovanja nekog koprivničkog trga ili ulice po toj brigadi, kao i imenovanje Trga hrvatskih branitelja. Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić ideju je prihvatio pa je dogovoreno da će o detaljima raspravljati na nekom budućem radnom sastanku.

— Lijepo vas je vidjeti da ste i dalje značajni čimbenici društvenog života u gradu Koprivnici. Vjerujem da u vremenima koja su pred nama možemo jako puno napraviti na tome da zaštitimo dignitet Domovinskog rata i da izdignemo jednom za sva vremena priču Domovinskog rata iznad svake politike i politikantstva. Vjerujem da zajedno možemo ostvariti još nešto projekata koji će ostati u ovom gradu i kad nas ne bude — rekao je Jakšić.

Daljnju potporu Županije obećao im je i župan Darko Koren, no rekao je da se prvo među sobom moraju dogovoriti i definirati što točno i kada žele. Jedna od želja predstavnika 117. brigade jest i reprint “Gardista”, lista koji je izlazio iz 91. do 93. i u kojem se nalaze članci i fotografije naših zapovjednika.

A prije dolaska na Zrinski trg pripadnici 117. brigade zajedno su sa županom Darkom Korenom i njegovim suradnicima uz Križ života u bivšoj koprivničkoj vojarni zapalili 152 lampaša za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, pripadnike slavne 117. brigade Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, 117. brigada Hrvatske vojske osnovana je u Koprivnici 4. listopada 1991. godine. U njoj je služilo 3.800 pripadnika, od kojih ih je 37 poginulo, a 220 ranjeno.

zatvori