Subota, 27. travnja 2024.

FOTO & VIDEO Bojan Horvat Horz: Dosad sam mislio kako je pivo samo za popiti!

Jučer je u Podravkinom ‘Štaglju’ održana kulinarska radionica s Kraljevskim Panom koju je organizirala pivovara Carlsberg u suradnji s Podravkinim kraljevskim kuharom Zlatkom Sedlanićem, na kojoj sam se najeo za dva života. Mogao sam osjetiti kako se kilogrami hvataju za mene svakim zalogajem pripremljene hrane.

I tko bi rekao da će kraljevstvo najukusnijih gozbi biti tako edukativno i zabavno. Radionica je bila namijenjena prvenstveno za pripadnike ‘sedme sile’ – koprivničke novinare i ostale građane nagrađene sudjelovanjem na radionici, pa su tako svi prisutni mogli naučiti kako spojiti kraljevsko jelo i Kraljevski Pan prema redateljskoj kuhači i recepturi koju je unaprijed pripremio vrhunski kuhar Zlatko Sedlanić.

I zaista, naučio sam kombinirati pivo kao dodatak jelu. Nevjerojatno kako krasnu aromu ovaj napitak bogova i puka daje jelu. Iako dosad nisam bio previše sklon ni kuhanju, a kamoli korištenju piva u pripremi jela, ovo će se odsad promijeniti.

Međutim, našlo se tu i drugih korisnih savjeta i poduka, kao na primjer kako otkoštiti pile ili kako brzo i efikasno nasjeckati poriluk unatoč maloj nezgodi s nožem prilikom sjeckanja češnjaka.

Od Panonskog sotea, rolade od kopuna punjene keljom, pečenih krumpira s vrhnjem, svinjskih medaljona i purećeg filea pohanog u pivskom tijestu, pa do palačinki za kraj, teško sam se mogao odlučiti za omiljeno jelo. Ako bih baš morao birati, rekao bih da mi je najfiniji bio upravo pureći file pohan u pivskom tijestu.

Naše četverosatno druženje bilo je popunjeno zafrkancijom za kuhinjskim elementima, omamljujućim mirisima u zraku i savršenom harmonijom okusa za stolom, a u pauzi od kuhanja i uz čašu hladnog piva, razmišljao sam kako se Svemir ponovno pobrinuo za mene i nagradio me sudjelovanjem na ovoj kulinarskoj radionici, kao da je znao da su moje dvije, uz sve ostale velike ljubavi u životu – upravo hrana i pivo.

U nastavku, donosim vam dašak atmosfere s radionice u obliku fotografija i video zapisa uz žaljenje što vam nisam u mogućnosti prenijeti mirise i okuse.

zatvori