Srijeda, 8. svibnja 2024.

Hanžeković i Šimunčić osvojili 20. Kup Šoderica u ribolovu grabežljivaca iz čamaca

Tradicionalni Kup Šoderica u ribolovu grabežljivaca iz čamaca proteklog je vikenda navršio dva desetljeća. Riječ je o jednom od prvih natjecanja takvog tipa u Hrvatskoj, a organizator – ŠRK Šoderica – i ove je godine osigurao bogat nagradni fond u vrijednosti većoj od šest tisuća kuna koji je među sobom podijelilo pet najboljih ekipa nakon dva kruga koji su se zasebno bodovali.

Nastupilo je ukupno 19 ekipa iz svih dijelova Hrvatske, a na Šodericu su došli i pobjednici Bass i Spin lige te gotovo svi reprezentativci iz navedenih prvenstava. Uz njih, bili su tu i natjecatelji iz Klen lige koja se održava na sjeverozapadu Hrvatske kao i, naravno, lokalni ribiči.

Stanje ribljeg fonda u Šoderici drastično se promijenilo u posljednjih nekoliko godina, osobito nakon velikih poplava 2014. godine. Prije toga u Kupu je dominirala štuka, kada je znalo biti ulovljeno i preko 150 primjeraka u sezoni, a sada se gotovo isključivo love grgeči kojih ima u ogromnom broju. Štuka je nekada bila dominantna grabežljiva riba u Šoderici, a sada je gotovo da i nema; nastala je, međutim, velika populacija grgeča koji je izrazito atraktivna sportska riba, ali iziskuje posebnu tehniku ribolova laganim priborom i mamcima.

U takvim uvjetima, 19 ekipa uhvatilo je oko 460 grgeča i jednu malu štuku od 40-ak centimetara.

Prvo mjesto osvojila je ekipa H&S Spinning Team u sastavu Mirko Hanžeković / Silvio Šimunčić koji su u prvoj rundi osvojili drugo, u drugoj treće mjesto te s ukupno pet bodova odnijeli pobjedu. Ista je ekipa slavila i posljednjih nekoliko godina, a tu i tamo osvojili su i drugo mjesto.

Drugo mjesto osvojila je ekipa Dodig & Mello u sastavu Fajt / Županic koji su prvoj rundi natjecanja bili treći, a u drugoj četvrti te su sa ukupno 7 bodova bili drugi. Ekipa je ove sezone doslovno poharala većinu natjecanja u Hrvtskoj, a i vodeći su u Klen ligi.

Treće mjesto pripalo je ekipi Dravski klen u sastavu Jakopčin / Strbad, a četvrto Savager Team Vignjević / Šnajder. Peti su bili KC Team: Česi i Ketiš, ujedno i jedna od najdugovječnijih ekipa na ovom natjecanju.

zatvori