Petak, 26. travnja 2024.

Tradicionalna Berba grožđa održana u Glogovcu

Udruga žena Glogovac prošle je subote u tamošnjem Društvenom domu održala svoju već tradicionalnu manifestaciju ‘Berba grožđa u Glogovcu’.

Već po običaju na ovoj se manifestaciji traži stolac više, pa se tako i ove godine okupilo više od trideset udruga iz okolnih sela uz goste iz Zagreba, županije, općine i grada te predstavnika domaćih društava.

Na dočeku su bile prikazane brajde i klopotec, a gosti su mogli prije ulaska u dom kušati različite vrste grožđa, domaćih likera i prhkih domaćih prutića.

Na početku programa, predsjednica udruge Nada Štefanec pozdravila je sve prisutne i obratila se sa riječima dobrodošlice, a u kulturno umjetničkom programu nastupio je HKUD “Frankopan” iz Ferdinandovca sa igrokazom Fačuk koji je goste nasmijavao do suza tokom cijele predstave.

Nakon toga je načelnik Općine Mario Hudić proglasio manifestaciju otvorenom, čestitao i zaželio članicama još puno takvih manifestacija i svima poželio ugodan boravak u Glogovcu.

Ispred kluba „NADA“, gospođa Željka Zetović je zahvalila svim udrugama žena koje su sudjelovale pri kupnji denzitometra – aparata za mjerenje gustoće kostiju.

Ispred Županije gostima se obratila pročelnica Željka Koluder Vlahinja, a na kraju je župnik Josip Košćak blagoslovio jelo, delo i težake.

Kako i priliči berbi grožđa na stolu su se našla jela sa roštilja, ćevapi, pljeskavice, ražnjići i kotleti sa prilogom gravče na tavče, kroketi i pomfrit, kolači za goste koji štuju slatki okus i naravno bijelo vino.

Koliko je ovakva manifestacija posjećena pokazuje i to što je dom bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Za dobar štimung bila je zadužena grupa Aurora, a veselje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Berbu grožđa je i ove godine posjetila saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš kojoj je dolazak u Glogovac već postao tradicija.

Članice udruge žena Glogovac su zadovoljne zainteresiranošću i posjećenošću manifestacije što je potvrda da dobro rade iako ih je mali broj, ali su predane svojoj udruzi kako bi održale tradiciju u selu, općini, a i šire.

zatvori