Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Tandem bicikli za slijepe predstavljeni građanima

Neformalna skupina mladih uz pomoć Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije održala je danas prezentaciju vožnje tandem biciklima za slijepe.

Na taj je način ujedno završio istoimeni projekt u sklopu programa „Mladi: snaga zajednice“, a u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije i Gradom Koprivnicom.

— Prije svega čestitala bi ovoj našoj neformalnoj skupini mladih na ovoj ideji koju je Grad Koprivnica naravno odmah prepoznao i sufinancirao. Nadam se i uvjerena sam da će ovaj projekt doprinijeti integraciji slijepih i slabovidnih osoba u društvo i izjednačavanju njihovih mogućnosti što je u krajnjoj liniji i cilj naše gradske uprave — rekla je tom prilikom zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec.

U protekla dva mjeseca skupina volontera-vozača te slijepih i slabovidnih osoba uspješno je savladala tehniku vožnje i prometne propise na poligonu Hrvatskog autokluba u Koprivnici te uspješno položila ispit vožnje.

— Preko ovog našeg projekta smo došli do tandem bicikala koji nam dosta pomažu, primjerice mogu nam malo kondiciju popraviti, a možemo i vožnjom predstaviti građanima nove mogućnosti vožnje bicikla — rekao je jedan od korisnika Igor Švarc.

— U Udruzi postoji velik interes za vožnju tandem bicikla, a pomoći će nam u provođenju programa „videćih pratnji“ gdje će ga za obavljanje raznih poslova po gradu koristiti videća pratilja zajedno sa slijepom osobom. Koliko vidim ovaj bicikl je zanimljiv i videćim građanima tako da će i ovaj jedan bicikl koji bude na gradskim stajalištima biti isto često korišten — rekao je voditelj projekta Alen Kerovec.

A od sada će tandem bicikle za slijepe moći koristiti i ostali sugrađani za vlastite potrebe. Prema riječima voditelja projekta Alena Kerovca nalazit će se na gradskim biciklističkim stajalištima, a više informacija bit će poznato uskoro.

zatvori