Petak, 26. travnja 2024.

Sve je spremno za nedjeljne parlamentarne izbore

Koprivnica je potpuno spremna za nedjeljne izvanredne parlamentarne izbore.

Rekla je to Dravi.info predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva Tatjana Kučić. Istakla je da pravo glasa ima 26.464 građana s područja grada. Da bi ostvarili svoje pravo glasovanja, na biračko mjesto moraju donijeti važeću identifikacijsku ispravu. Kad se identificiraju, mogu pristupiti glasovanju, kaže Kučić:

Na općem bijelom listuću za Drugu izbornu jedinicu ima 15 valjano predloženih lista s po 14 kandidata. Glasači trebaju zaokružiti listu koju žele, no imaju mogućnost s te liste zaokružiti i jednog kandidata. To su takozvani preferencijalni glasovi. Ako žele bas određenog kandidata, tada će ga – ali samo jednoga – zaokružiti na izabranoj listi.

Treba reći da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo izabrati hoće li glasati za svog manjinskog predstavnika ili za opću listu Druge izborne jedinice. Na području grada Koprivnice u nedjelju će biti otvoreno 38 redovitih i tri posebna biračka mjesta, izvijestila nas je predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva:

Dva su u domovima socijalne skrbi u kojima će glasovati birači koji su tamo smješteni. To su zatvorena biračka mjesta. Posebno biračko mjesto je i u vjenčaoni na kojem glasuju birači izvan Druge izborne jedinice koji su se privremeno upisali ili će doći s takozvanim žutim potvrdama i njima će biti omogućeno glasovanje u vjenčaoni.

Na provedbi izbora u Koprivnici će biti angažirane 424 osobe – 14 članova Izbornog povjerenstva, 6 iz stalnog i 8 iz proširenog sastava – to su predstavnici političkih stranaka, te 380 članova biračkih odbora na redovnim i 30 članova na posebnim biračkim mjestima. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

zatvori