Petak, 26. travnja 2024.

Što je to Zadruga za etično financiranje i kako do prve etične banke u Hrvatskoj?

Predstavljanje Zadruge za etično financiranje i projekta osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj održat će se u srijedu, 7. rujna, od 18 sati u Čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”, u suradnji s udrugom UZOR Hrvatske.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) je pravna osoba osnovana s ciljem stvaranja preduvjeta za osnivanje prve hrvatske etične banke te povezivanja, umrežavanja i udruživanja pravnih i fizičkih osoba diljem Hrvatske u cilju ostvarivanja zajedničkih ekonomskih i socijalnih interesa lokalnih zajednica. Glavni cilj Zadruge za etično financiranje je osnažiti društveno poduzetništvo na području Republike Hrvatske te ponuditi drugačiji model bankarskog sustava uvođenjem etičnog bankarstva, modela koji u Europi i svijetu postoji već dugi niz godina.

Demokratičnost vlasništva i upravljanja, transparentnost poslovanja, ekološka i društvena odgovornost te reinvestiranje najvećeg dijela dobiti natrag u zajednicu najvažniji su principi etičnog bankarstva, čije provođenje omogućuje upravo institucija etične banke koju Zadruga za etično poslovanje osniva u Hrvatskoj. Predstavljanje će voditi Silvana Vujnović, buduća članica Upravnog odbora etične banke, koja će prisutnima objasniti što je to Zadruga za etično financiranje i kako djeluje, na koji način se mogu priključiti, približiti im područja djelovanja Zadruge i ciljeve koje želi postići te projekte u koje želi ulagati.

Etične banke u cijelome svijetu postaju sve važniji instrument održivog razvoja i trenutačno predstavljaju najstabilniji i najpouzdaniji dio društvenog napretka i održivosti. Cilj etičnih banaka je rad za zajedničko dobro kroz odgovorno upravljanje zajedničkim resursima lokalnih zajednica te stavljanje tih resursa u službu poticajnog i razvojnog financiranja projekata obrtnika, malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednika, udruga civilnog sektora i svih onih koji doprinose razvoju i stvaranju nove vrijednosti u svojim sredinama.

Tekst: Petar Lukačić
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

zatvori