Subota, 27. srpnja 2024.

Plan gospodarenja otpadom i RCGO Piškornica ‘u žiži’ zanimanja hrvatskih župana

Rasprava o Planu gospodarenja otpadom bila je jedna od točaka dnevnog reda jučerašnje, 44. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija što je održana u Šibeniku.

Na ovoj su temi inzistirale Zagrebačka i naša, Koprivničko-križevačka županija jer je riječ o temi koja je u posljednje vrijeme iznimno aktualna, pojasnio nam je župan Darko Koren.

S obzirom na to da je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović stopirao sve projekte koji se realiziraju po postojećim ili bivšim planovima gospodarenja otpadom, između ostalog i naš projekt Piškornica, zajendički smo u raspravi iznjeli stavove i zaključke da nitko pojedinačno nema pravo činiti kompletan sustav taocem.

Hrvatski župani vjeruju da će nova vlada prihvatiti njihov apel za spas projekata za gospodarenje otpadom, ali i otkloniti mogućnost da Hrvatska plaća zatezne penale zbog neiskorištenja europskog novca namijenjenog za te projekte

Uputit ćemo snažne apele Vladi RH, vjerojatno novoj vladi i ja se nadam nekom novom ministru koji će sigurno reagirati tako da se spasi što se spasiti može. Naime, Hrvatskoj bi nastala velika šteta da ne konzumiramo sredstva fondova Europske unije koja nas čekaju, a blokirana su zahvaljujući tvrdoglavosti ministra Dobrovića.

Na sjednici je bio i predsjednik Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ujedno i direktor RCGO-a Piškornica Mladen Jozinović. On je hrvatske župane informirao je o trenutnom statusu projekta, a osvrnuo se i na zakon o održivom gospodarenju otpadom, odnosno na uvjete koje naša zemlja mora ispuniti na području gospodarenja otpadom.

zatvori