Petak, 26. travnja 2024.

Na Piškornicu se uvode dodatne mjere sigurnosti i obustavlja se dovoz vanjskog otpada

Požar koji je u subotu buknuo na odlagalištu otpada Piškornica bio je prilika nekima za skupljanje političkih poena.

Ocijenio je to župan Darko Koren koji je za primjer takvog ponašanja istakao ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića. Iako je trebao, ministar Dobrović nije institucionalno djelovao, već je stigao na odlagalište gdje je sazvao press konferenciju, podsjetio je župan Koren: — Tiskovna konferencija bila je sazvana pozivom na memorandumu Mosta. Ministar Dobrović je nositelj liste Mosta u Drugoj izbornoj jedinici i to je eklatantan primjer zlouporabe položaja.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Koren je upozorio i na apsolutno neprimjerene poteze Dobrovićeve pomoćnice Lidije Runko Luttenberger koja je preko članova Mosta poslala poruku građanima o navodnim opasnostima koje im prijete zbog požara na Piškornici: — Ja dolazim u ozbiljno iskušenje da podnesem kaznenu prijavu protiv dotične gospođe zbog toga jer je uznemiravanje javnosti također kazneno djelo. Osim naravno ako to ima osnove, a u ovom slučaju to nije bilo tako. Ona je uznemiravala javnost s neke pozicije koja nije kvalificirana da to čini, a također u svrhu stjecanja određenih političkih poena i političkog probitka.

Župan Koren, koji je ujedno i predsjednik Skupštine trgovačkog društva Piškornica, posebno je razočaran reakcijom koprivničke Gradske uprave. Podsjetio je da je Piškornica odlagalište kupila za veliki novac od Grada Koprivnice. S obzirom na to da je do požara došlo na pet godina staroj hrpi smeća, Koren je zaključio da su obmanjeni: — Prodali su nam deponij za koji su tvrdili da je saniran. A nakon što se dogodio ovaj incident, licemjerno prozivaju nas i ističu da smo mi za to odgovorni. Kad prođe ovo ludilo od izbora, razmišljam da pokrenem određeni postupak revizije sanacije deponija na Piškornici, pa ako treba i neke druge postupke koji bi mogli biti posljedica revizije.

Na tu je izjavu uzvratio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić rekavši: — Ako netko brine o interesima građana, ne shvaćam zašto onda tek nakon izbora. Gospodin župan je institucija sama za sebe, pa ga pozivam da sve potrebne revizije zatraži već danas jer je to u interesu građana ovoga kraja.

Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Jakšić kaže da Zrinski trg podržava rješavanje problema otpada i ideju da dobijemo odlagalište s najmodernijom tehnologijom obrade otpada pri čemu će biti zadovoljeni svi uvjeti očuvanja prirode i zdravlja. No, podsjeća da je projekt RCGO-a zbog neučinkovitosti Vlade trenutno u slijepoj ulici te poziva ministra Dobrovića da do donošenja novog Plana gospodarenja otpadom omogući neometan rad postojećim odlagalištima.

Recimo i da je direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović najavio uvođenje dodatnih mjera sigurnosti i monitoringa na odlagalište. Tako je od Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica unajmljeno navalno vozilo koje dežura 24 sata, angažirani su strojevi koji rade na otpadu, uvodi se novi videonadzor te će se instalirati stanica za monitoring kakvoće zraka. To će godišnje koštati barem dodatnih milijun kuna zbog čega će morati povisiti cijenu svojih usluga. Vjeruje da će komunalna poduzeća naći unutarnje rezerve te da taj trošak neće svaliti na leđa građana.

A župan Koren je najavio i da se dovoz otpada iz drugih krajeva izvan regije četiri županije osnivača obustavlja te za one poput Rijeke najavljuje rok prilagodbe od mjesec dana.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica predmet je zanimanja i Željka Lackovića. On je ispred Kluba nezavisnih vijećnika zatražio da se sazove izvanredna sjednica Županijske skupštine o RCGO-u.

Lacković predlaže da se raspravlja o aktualnom stanju s prijedlogom donošenja zaključka o monitoringu i dobivanju potpunih i stvarnih izvještaja o vrstama, količinama i porijeklu dovezenog otpada koji se doprema na odlagalište na Piškornici.
Ujedno je pozvao i ostale članove Županijske skupštine da ga podrže jer je, kako stoji u priopćenju koje nam je poslao, za sazivanje izvanredne sjednice Županijske skupštine potrebna trećina glasova odnosno potpora 14 članova Skupštine.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori