Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Ministar Dobrović na Piškornici: Ovamo trebaju doći građani da vide kako izgleda njihova kanta za smeće

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović posjetio je danas odlagalište komunalnog otpada Piškornica.

Povod za njegov ekspresni dolazak bio je jučerašnji požar. Riječ je o kemijskom procesu koji uzrokuje samozapaljenje do čega ne bi došlo da se o otpadu odgovorno skrbi, ocijenio je ministar rekavši: — Radi se o prilično nezgodnoj požarnoj situaciji. Metan koji nastaje u tijelu odlagališta sklon je zamozapaljenju i eksplozijama. Tu je i papir te plastika koji gore. S obzirom na heterogenost materijala, mi tu redovito imamo vrlo toksične tvari koje se teško mogu evidentirati. Upravitelj odlagališta je poduzeo mjere da se požar sanira i ugasi. No, dugoročno rješenje je ono za što se Ministarstvo zalaže posljednjih mjeseci: uspostava ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom. Ako bismo kompostirali otpad kod kuće metan nema od čega nastati, a papir i plastika su sirovina na kojoj lokalni centri izvlače profit. U tom slučaju neće biti ni materijala za gorenje na odlagalištima. Tako će se sustavno riješiti ovakvi problemi. Ovo je mjesto kamo trebaju doći građani i vidjeti kako izgleda posuda u koju odlažu svoj otpad i što od tako pomiješanog otpada nastane.

Takav se požar može dogoditi na bilo kojem takvom odlagalištu i uprava Piškornice nije ga mogla spriječiti, dodao je ministar.

Ministar Dobrović je ponovio da se zalaže za novi Plan gospodarenja otpadom koji bi trebao biti donesen do kraja ove godine. Plan među ostalim podrazumijeva razvrstavanje otpada na mjestu nastanka te izgradnju lokalnih kompostišta i sortirnih linija. U Ministarstvu već izrađuju tipske projekte sortirnica i kompostišta što će samo trebati „nalijepiti“ na prostorne planove i organizirati ih u okviru postojećih odlagališta.

Kada je pak riječ o izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, ministar Dobrović je rekao da projekt ne stoji, već da se razvija u izvrsnom smislu: — Razvoj uključuje smanjenje i prilagodbu novom načinu gospodarenja otpadom u Europi. Riječ je o resursnoj ekonomiji koja se ne može razviti tako da ovdje napravimo pogon od 150.000 tona miješanog otpada koji će se ovdje obrađivati. Ako ćemo ovdje obraditi miješani komunalni otpad, prekrižili smo mogućnost recikliranja za sav taj materijal.

— Znači, mijenjate u potpunosti postojeći sustav gospodarenja otpadom?

— Mijenjam ga onako kako treba. To je kao da vam dijete u školi loše uči pa poduzmete mjere da nauči i popravi ocjene. To će skratiti realizaciju jer se reciklažni centri lako i brzo podižu za razliku od ovdje zamišljenog megalomanskog centra. Uvjeren sam da je apsolutno moguće izbjeći plaćanje penala za kašnjenje izgradnje planiranih centara za gospodarenje otpadom.

Na upit je li jučer tijekom požara bilo opasnosti po zdravlje građana, ministar Dobrović je odgovorio:

— Reći da nema opasnosti kad gori otpad je vrlo neodgovorno. Naime, u spalionicama pod kontroliranim uvjetima dozvoljeno je 10 nanograma dioksina po kubnom metru. Koliko je moglo biti jučer, ovisi samo o tome koliko je tu bilo PVC-a. Mi još nemamo opremu za uzorkovanje toksičnog dima pa apeliram na vatrogasce da nose zaštitnu opremu i to kvalitetnu. No važno nam je spriječiti da do ovakvih situacija dođe pa je najbolje iz otpada ukloniti papir i plastiku te odvojiti biootpad.

Ono što mi se nameće kao logično pitanje jest: ako je postojala opasnost za zdravlje građana tijekom jučerašnjeg požara, zašto nadležne službe nisu upozorile o opasnosti? Evo što je o tome rekao ministar Dobrović:

— Postoje službe, treba vidjeti tko je i je li trebao reagirati te pitanje postaviti odgovornima.

Osobno sam jučer zvala Županijski centar 112 i pitala ima li opasnosti za građane. Dežurni službenik mi je odgovorio da opasnosti nema. Slično su mi rekli i u drugim službama. No pomoćnica ministra Dobrovića Lidija Runko Luttenberger je odaslala poruku o opasnosti i to preko građana bliskih Mostu. Pitanje je stoga, je li pomoćnica ministra koristila svoju funkciju u svrhu predizborne kampanje? Evo što kaže ministar Dobrović:

— Ne vjerujem da je koristila svoju funkciju za predizbornu kampanju. Vjerujem da je njena namjera bila upozoriti, osobito one ljude koji se nalaze u neposrednoj blizini, da se klone toga dima jer je osobito toksičan. Ove su situacije ozbiljne i namjera je pomoćnice bila upozoriti da to nije nimalo benigno i da ljudi toga moraju biti svjesni.

Znači li to da je pomoćnica Runko Luttenberger javnost o opasnosti izvijestila kao građanka, a ne kao službena osoba?

— Mislim da to nije bila njena zadaća kao službene osobe. Ona je iskoristila mogućnost da informira za dobrobit građana — odgovorio je ministar Dobrović.

I tako dolazim do spoznaje o dvostrukoj opasnosti za građane: jedna je od požara smeća i otrovnog dima, koji se događaju kao rezultat kemijskih procesa, a drugi je (ne)funkcioniranje sustava. Jer da sustav funkcionira, onda bi nadležne državne službe upozorile građane na opasnost i poduzele mjere za njihovu zaštitu, a ne bi pomoćnica ministra javnosti slala privatnu poruku o mogućnoj opasnosti. I tako dovodila javnost u zabludu. Jer ako su nadležne službe rekle da opasnosti za zdravlje građana nema, a pomoćnica ministra ih upozorava da su u opasnosti, o čemu je tu onda riječ? Tko dovodi građane u zabludu i kome vjerovati? Nadležnim službama ili pomoćnici ministra koja javnosti šalje privatno, a ne službeno upozorenje? Jer kad vam pomoćnica ministra poruči da ste u opasnosti, naravno da to zvuči izuzetno ozbiljno. No zašto to upozorenje nije uputilo resorno ministarstvo i ostale nadležne službe? Ovako doista ispada da je jučerašnji požar na Piškornici bio dobra prilika za predizbornu kampanju. Iako nitko ne može poreći da problem zbrinjavanja otpada postoji.

Recimo još da je direktor Piškornice Mladen Jozinović ponovio da je tvrtka učinila sve da kvalitetno sanira požar koji je buknuo na pet godina staroj hrpi smeća te da će i dalje činiti sve da spriječi slične situacije. Zahvalivši ministru na iskazanoj brizi, još se jednom ispričao građanima koji su bili uznemireni zbog požara.

A zbog požara na Piškornici zabrinuti su i na Zrinskom trgu. U priopćenju koje je potpisao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić stoji da je Grad Koprivnica zabrinut zbog utjecaja na gradsko vodocrpilište i gradsku industrijsku zonu te traži da se obustavi dovoz otpada na Piškornicu iz krajeva izvan naše županije.

Jozinović je odgovorio da je Piškornica društveno odgovorna tvrtka te da će o toj inicijativi odlučivati nadležna tijela. Učnit će, kaže, sve da sustav gospodarenja otpadom i dalje funkcionira i ponašat će se u skladu s normama društveno odgovornog poduzeća. Osobno se ne osjeća odgovornim za jučerašnji požar jer, kako kaže, takav se požar može dogoditi na bilo kojem takvom odlagalištu.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori