Utorak, 7. svibnja 2024.

REAKCIJE HDZ pobijedio na izborima, Koprivnica opet bez saborskog zastupnika

HDZ je pobijedio na jučerašnjim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Noćas oko pola tri, kad su stigli rezultati iz zagrebačke Dubrave, HDZ-ova lista odnijela je pobjedu i u našoj Drugoj izbornoj jedinici – 35,54 u odnosu na 35,22% glasova koliko je dobila Narodna koalicija. S HDZ-ove liste u Sabor će šest kandidata, s liste Narodne koalicije pet te po jedan s liste Milana Bandića, Mosta i Živog zida.

I dok Koprivnica ponovno u novom sazivu Sabora neće imati svog zastupnika, iz Koprivničko-križevačke županije zasad su sigurna tri. To su sada nezavisni kandidat na listi HDZ-a, Križevčanin Branko Hrg, đurđevački gradonačelnik Željko Lacković koji je na listi Milana Bandića dobio najviše preferencijalnih glasova i najvjerojatnije novigradski načelnik Mladen Mađer, HSS-ov kandidat na listi Narodne koalicije.

No, redom, s liste HDZ-a u sabor će Ivana Maletić, Andrija Mikulić, Zlatko Hasanbegović, Branko Hrg, Miro Totgergeli i Milijan Brkić koji je zahvaljujući preferencijalnim glasovima sa šestog mjesta istisnuo HSLS-ovog Daria Hrebaka.

Iz Narodne koalicije saborski mandat su izborili Gordan Maras, Stjepan Kožić, Vedran Babić, Kažimir Varda i Anka Mrak Taritaš. Ona je ponovo osvojila srca građana i posao u Saboru izborila zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Dobila ih je više od prvog na listi, Gordana Marasa. Tijekom dana trebala bi stići i potvrda da će Mladen Mađer u Sabor umjesto zagrebačkog župana Stjepana Kožića.

S liste Milana Bandića u sabor će Željko Lacković, iz Mosta Slaven Dobrović, a iz Živog zida Ivan Lovrinović.

Hoće li Podravci i Prigorci imati još kojeg zastupnika, ovisi o formiranju izvršne vlasti. Ode li još netko s pobjedničke liste u Vladu, postoji šansa da u saborske klupe odu Darko Sobota ili Damir Felak.


A što kažu oni?
Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.
Darko Sobota. Snimio Marko Posavec.

Mogu li biti zadovoljni ostvarenom pobjedom, pitam predsjednika županijskog HDZ-a Darka Sobotu:

— Naravno da sam zadovoljan pobjedom. Pobijedili smo i na nacionalnom nivou i u našoj izbornoj jedinici. Naglašavao sam da sam siguran da ćemo zadržati 6 mandata i to smo potrvdili.

Spominjali ste osvajanje 7 mandata.

— Da, to je bilo tijekom kampanje kako bismo potakli birače da nam daju glas. Moje je ime bilo na sedmom mjestu. Naša realnost je 6 mandata. Razlika jest mala, bila je i tijekom prošlih izbora. No prije pet godina imali smo 4 mandata. A jučerašnji su izbori pokazali da Druga izborna jedinica ima iznimno važnu ulogu u konačnom izbornom rezultatu. Dodamo li tome i činjenicu da je HSS prešao drugom partneru, ovo je ogroman uspjeh.

No činjenica je da još uvijek niste uspjeli probiti Koprivnicu kao SDP-ovu zasad neoborivu utvrdu.

— Osim Koprivnice ima još nekoliko općina u kojima je situacija takva. No vjerujem da će gospodin Plenković imati mudrosti i snage da formira kvalitetnu vladu i da ćemo tijekom te vlade dokazati da smo sposobni za kvalitetan rad i tako steći povjerenje onih birača koji nam za sada nisu dali svoj glas.

Sobota kaže i da je uvjeren da će preuzimanjem dužnosti u izvršnoj vladi biti otvorena mogućnost i da naša županija doista dobije HDZ-ovog saborskog zastupnika. Hoće li to biti on ili Felak, odlučit će vrh stranke, no Sobota sam bi ipak, kaže, želio do kraja odraditi mandat zamjenika župana. Potom su sve opcije otvorene.


Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.
Željko Lacković. Snimio Marko Posavec.

A ulazak u sabor svojim imenom i prezimenom, pod motom „Podravci za Podravinu“ ostvario je đurđevački gradonačelnik Željko Lacković. Oko 3.500 preferencijalnih glasova dovoljno mu je da umjesto Milana Bandića uđe u Sabor. Ovaj mu je rezultat potvrdio da je bitno glasati za konkretnog čovjeka, a ne za ideologiju. Što kani dalje?

— Prvo treba prepustiti da velike stranke odrade pregovarački dio posla, da se vidi tko je i što je lijeva i desna opcija i tko će s kime uspjeti formirati vladu. Nadam se da će to uspjeti i da nećemo morati uskoro na izbore. Svjedoci smo da je bilo kakva kombinacija s Mostom dosta opasna, odnosno da bismo zbog njihovih zahtjeva i uvjeta ponovo skoro mogli na izbore. Pustimo stoga velike da pregovaraju. Ja ću svakako biti na strani onih koji će formirati većinu jer je iz opozicije nemoguće djelovati. Stoga moramo pričekati rezultate pregovora.

Bit ćete uz poziciju čak i ako u poziciji bude Most?

— Vjerujem da je trenutno glavna preokupacija svih velikih stranaka kako izbjeći Most. No ako tu i bude Most, meni ne smeta. Ja nemam prema tim ljudima, ni prema lijevima ni prema desnima, ideoloških zapreka. Osim toga, poznajem sve ljude iz Mosta.

Iako se konačna odluka čeka, izvjesno je da će u Sabor HSS-ov novigradski načelnik Mladen Mađer. On je još tijekom kampanje rekao da bi htio u Saboru okupiti sve lokalne zastupnike kako bi zajedno djelovali u korist zavičaja. Vidite li vi mogućnost takvog djelovanja i suradnje?

— Vrlo rado. Bitno je okupiti ne samo klubove unutar političkih opcija već i ljude koji dolaze iz jedne regije. Lakše je lobirati za projekte i politike jedne sredine ukoliko se više različitih opcija drži zajedno. Mislim da će to biti nova prilika da pokušamo zajednički izlobirati ono što je od interesa za naš kraj.


Koprivnica je jučer ponovno ostala bez saborskog zastupnika. To konkretno znači da s liste SDP-a ni jedan od dvojice kandidata – ni Milivoj Androlić ni Dražen Pros nisu izborili posao saborskog zastupnika.

Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.
Milivoj Androlić. Snimio Marko Posavec.

Da izbornim rezultatima ne može biti zadovoljan ni jedan SDP-ovac, rekao nam je stranački povjerenik za našu županiju Milivoj Androlić. No činjenica je da je Koprivnica i dalje ostala neoboriva utvrda SDP-a:

— Točno, Koprivnica je perjanica SDP-a u županiji i u Hrvatskoj. Bez obzira na rezultate u ostatku Hrvatske, mi ovdje desetljećima ostvarujemo jako dobre rezultate. To samo govori o predanom radu ovdašnjih SDP-ovaca, s čime ćemo i nastaviti.

Na listi Narodne koalicije bila su dvojica koprivničkih SDP-ovaca – vi i Dražen Pros. Upravo ste spomenuli da nažalost Koprivnica nema svog saborskog zastupnika. Možete li prokomentirati količinu preferencijalnih glasova koje ste dobili?

— Bilo je za očekivati da će kolegica Mrak Taritaš osvojiti dovoljno preferencijalnih glasova. Bila je najpopularnija ministrica u Milanovićevoj vladi, vrlo je aktivna i agilna političarka i to smo očekivali.

No upravo ste vi rekli da će Mrak Taritaš puno teže prikupiti preferencijalne glasove jer je snaga SDP-a dobro poznata i saborski mandat za SDP-ove kandidate tada vam nije bio upitan.

— Očekivali smo glasove za cijelu listu, da ćemo imati 7 zastupnika u Saboru. Nažalost, imamo ih samo pet. Da su svi radili kao mi u Koprivničko-križevačkoj županiji, rezultat bi bio daleko bolji. No nemamo vremena za apatiju. SDP ide dalje, ostat će aktivan borac za napredak Hrvatske i za kvalitetan život građana.

Nacionalni politički analitičari gotovo su jedinstveni u stavu da je Zoran Milanović već trebao podnijeti ostavku na mjestu predsjednika SDP-a jer je jučerašnji izborni poraz rezultat upravo njegovog vođenja stranke.

— Lako je sad govoriti i biti general poslije bitaka. Zoran Milanović je izuzetno odgovorna osoba i zasigurno će učitini sve što je potrebno. Vjerojatno nećemo dugo čekati na njegove poteze.

Gospodine Androliću, hoćete li skoro sazvati izbornu konvenciju stranke u našoj županiji?

— Kao povjerenik konvenciju ne mogu sazvati samostalno već u dogovoru s vrhom stranke.

Prema Statutu, to ste već trebali učiniti.

— Bili su parlamentarni izbori. Prošli smo što smo prošli i kažem, ja ne djelujem samostalno. Povjerenik sam SDP-a Hrvatske. Imenovan sam od strane Predsjedništva SDP-a i u toj domeni ne mogu djelovati samostalno. Kad vrh stranke odluči da se provedu izbori, ja ću ih svakako provesti.


Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.
Mladen Mađer. Snimio Marko Posavec.

I dok s liste Narodne koalicije u saborskim klupama neće biti podravsko-prigorskih SDP-ovaca, to bi ipak moglo uspjeti jednom HSS-ovcu. Naime, novigradski načelnik Mladen Mađer najvjerojatnije će u Sabor umjesto zagrebačkog župana Kožića.

I dok se čeka da Predsjedništvo HSS-a donese konačnu odluku, Mađer nam je rekao da svemu usprkos mora biti zadovoljan postignutim rezultatom:

— Kad uzmem u obzir opstrukcije od strane županijskog predsjednika stranke Darka Korena, a i činjenicu da je donedavni predsjednik stranke odnio preferencijalne glasove listi druge političke stranke, osobno sam zadovoljan.

Što su pokazali ovi izbori o stanju u HSS-u?

— Dogovorili smo da će se odmah nakon izbora okupiti predsjedništvo i glavni odbor stranke. Uvjeren sam da će doći do određenih promjena, ne samo u našoj županijskoj organizaciji već i u drugima diljem Hrvatske. Nije to raskol. Pravi HSS-ovci će ostati u stranci koja odolijeva svemu već 114 godina. Ne smijemo dozvoliti da osobne ambicije nekih članova budu ispred stranačkih.

Koje promjene konkretno u županijskom HSS-u najavljujete?

— Analizirat ćemo rezultate izbora u svim lokalnim sredinama. Jasno se vidi kakve je rezultate postigao HSS u kojoj sredini. Za postignute rezultate najodgovorniji je predsjednik županijske organizacije, a to je Darko Koren.

No upravo je Predsjedništvo Županijske organizacije HSS-a uoči izbora priopćilo da se odriče odgovornosti jer je zaobiđeno tijekom izbora kandidata za listu i organiziranja kampanje.

— Kad Glavni odbor stranke s 82% odluči da stranka ide u koaliciju s SDP-om, onda to trebaju poštivati svi. U našoj županiji to nije bio slučaj. Ni u jednoj stranci županijski predsjednik ne može reći da nije ni za što odgovoran, pa tako neće biti ni u HSS-u.


Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.
Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.

I dok Mađer najavljuje svojevrsno čišćenje u HSS-u, što bi tek trebali poduzeti Laburisti? Nakon ovih izbora, to više nije parlamentarna stranka, svjestan je Darko Tetec:

— Da, hrvatski laburisti više nisu parlamentarna stranka iako nam je zadržavanje toga statusa na jučerašnjim izborima bio prioritet. Politička stvarnost je upravo ovakva. Na žalost, građani nisu prepoznali naš način rada. Vjerojatno ćemo stoga trebati promijeniti strategiju. Počet ćemo, kao uspješne stranke, davati obećanja i pričati bajke jer to očito „pali“ kod birača. Do tada, djelovat ćemo u javnosti, ali vanparlamentarno, pripremat ćemo se za lokalne izbore. Nadamo se da ćemo ostati prepoznatljivi i ostvariti bolji rezultat na lokalnim izborima.


Ja pak mislim da su jučerašnji izbori polučili jednom poražavajućom činjenicom. Nije ona vezana uz broj mandata koje je ili nije osvojila pojedina politička opcija, već uz građane. Dakle ljudi, zašto niste izašli na izbore? Jer upravo su birališta prilika da kažete direktno i najučinkovitije što mislite o pojedinoj političkoj opciji i kandidatima. Kuloarska naklapanja se ne računaju. Budite hrabri i odgovorni kad treba, a to je onda kad kao društvo pljunemo silne novce da bismo proveli izbore. A ipak si dozvoljavamo luksuz da ne dođemo na birališta. Mislim da bismo zbog te činjenice trebali biti itekako žalosni, ali i zabrinuti.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori