Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Vijećnici odobrili novi kredit, Jakšić: Zadržat ćemo visok životni standard građana

S deset glasova za, pet protiv i dva suzdržana Gradsko je vijeće na današnjoj 28. sjednici odobrilo novo gradsko kreditno zaduženje.

Za što je potrebno osam milijuna kuna, koliko iznosi kredit, pojasnio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Puno projekata je za ovu godinu zacrtano, u još ćemo dosta toga krenuti krajem ove i početkom sljedeće godine. Imali smo neke poteškoće koje nismo sami htjeli i koje ćemo putem sudskim putem morati rješavati. Ono što je ovdje važno za reći, s obzirom na to da se ovdje voli sve zbrajati kako kome odgovara, da je prethodni kredit pred zatvaranjem i da idemo u novi za koji vjerujemo da će nam olakšati ulaganja u sve one projekte koje smo si zacrtali u narednom periodu.

HDZ-ov Ernest Forjan pak smatra da je kredit samo pokazatelj da gradska vlast nema rješenja za saniranje postojećih dugova.

Čini mi se da vam je ta priča s kreditnim zaduženjima najjednostavnije rješenje i da na taj način možete svoja dugogodišnja dugovanja prolongirati dok ne prodate plinski biznis. Zaključit ću: Koprivnica je ovim zaduženjem postala bankarska meta i slobodno možete na ulaz u grad staviti tablu: Grad prijatelj banaka.

Jakšić je poručio da je to nešto što Grad Koprivnica može podnijeti i da to duguju građanima za dizanje njihovog standarda te podsjetio:

Građani našeg grada, za razliku od nekih drugih gradova, i dalje neće imati prirez, i dalje će plaćati najmanju cijenu vode u kućanstvima, i dalje će imati među najnižim cijenu plina. Cijena vrtića u Koprivnici će i dalje biti među najnižima, i dalje će se u obrazovanje ulagati najviše u Republici Hrvatskoj. Svi studenti će dobivati stipendije, u Koprivnici se neće nositi toalet papir u vrtiće kao u Zagrebu i svi dosegnuti standardi u našem gradu će se braniti i čuvati i dalje.

Fiksna kamatna stopa kredita, kojeg će Grad otplaćivati 12 mjeseci, je 1,6%. Prvi čovjek Koprivnice usporedio je koprivnički s kreditima koje su dizali susjedni gradovi:

Đurđevac se zadužio za 6 milijuna kuna uz kamatu od 3,6%, a Križevci 3,6 milijuna kuna uz kamatu od 3%. To govori da neki kreditori i investitori ipak vjeruju u imovinu i trendove Grada Koprivnice.

zatvori