Petak, 26. travnja 2024.

Katić izjednačio u 93. minuti, Slaven prošao nakon lutrije jedanaesteraca

Nogometaši Slaven Belupa prošli su u osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa pobijedivši varaždinskog trećeligaša nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Junak utakmice bio je stoper Farmaceuta Nikola Katić koji je u 93. minuti utakmice izjednačio rezultat na 2:2.

Strateg Slaven Belupa Željko Kopić odlučio je na teren poslati najjači mogući sastav koji mu je trenutno na raspolaganju. Znao je da mu nakon negativnog niza u prvenstvu ne preostaje ništa drugo nego napasti momčad Varaždina i barem malo isprati gorak okus iz posljednjih nekoliko utakmica.

Suprotno očekivanjima, bolje je utakmicu otvorio domaći sastav. Motivirani su bili Varaždinci koji su nakon dugo vremena ugostili jedan prvoligaški sastav. Iskoristili su početni elan i poveli već u 8. minuti. Golubar je uposlio Vuka, on je zaobišao Blaževića, poentirao za 1:0 i digao 1.500 ljudi na noge.

Samo tri minute kasnije mogao je Slaven izjednačiti, ali se Heber nije snašao ispred golmana domaćina Galošija. Odličan smo nogomet gledali na početku susreta i tako se podsjetili na odlične prvoligaške utakmice između ova dva takmaca u susjedskim derbijima.

Iako je Slaven napadao i držao loptu, iduću veliku priliku vidjeli smo tek u 36. minuti i to pred vratima Blaževića. Oči u oči s našim vratarem išao je Vuk, ali se nonšalantno odlučio za pokušaj loba i promašio cijela vrata. Do kraja poluvremena vidjeli smo i odličnu priliku Savića, ali je domaći vratar obranio njegov udarac.

Nogometaši Slaven Belupa puno odlučnije su ušli u nastavak susreta. Očito je Kopićeva jezikova juha na poluvremenu urodila plodom jer je već u 49. minuti Ivanovski zabio za 1:1. Asistirao mu je Heber, a Makedonac nije imao težak zadatak iz blizine.

Opasno je Slaven zaprijetio i u 65. minuti. Centrirao je Bouadla, a Savić pucao glavom preko gola. Unatoč tome što su Farmaceuti igrali protiv trećeligaša, velike razlike u igri između dva današnja takmaca nije bilo. Takva igra došla je na naplatu u 73. minuti. Gotovo je nevjerojatno da je Varaždin u razmaku od desetak sekundi tri puta opasno prijetio. Prvi puta je Blažević izvrsnuo obranio udarac Drožđeka, zatim i udarac Vuka, ali je treći puta ostao nemoćan te ga je Jertec svladao za 2:1.

U 81. minuti Varaždin je imao još jednu veliku priliku, ali je Štiglec očistio opasnost s pet metara. Šest minuta kasnije zaprijetio je udarcem glavom Katić, ali je pucao iznad gola. I onda, “spas u zadnji čas”. Centrirao je Burić, a najviši u skoku bio je još jednom Katić koji je ovaj put zakucao loptu iza nemoćnog Galošija. 2:2 u 93. minuti.

U prvom produžetku Farmaceuti su dva puta opasnije zaprijetili, ali Savić i Ivanovski nisu uspjeli zatresti mrežu Varaždina. Drugi su puno bolje odigrali Varaždinci i nekoliko puta bili bilzu i trećeg gola. Ipak, utakmica je otišla do lutrije jedanaesteraca gdje je Slaven imao više sreće i plasirao se u osminu finala kupa.

JEDANAESTERCI:
2:3 Ivanovski
Promašaj Jertec
2:4 Burić
3:4 Jagačić
3:5 Štiglec
4:5 Režić
4:6 Savić
Promašaj Drožđek

VARAŽDIN – Stadion NK Varaždin. Gledatelja oko 1500. Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek) .

Pomoćnici: Conjar i Tomas. Četvrti: Burilo. Delegat: Glavina. Kontrolor: Svilokos.

STRIJELCI: 1:0 – Vuk (8), 1:1, Ivanovski (50), 2:1 Jertec (73), 2:2 Katić (93)

VARAŽDIN (4-2-3-1): Galoši – Mujanović (od 85. Kolarić), Čelić, Režić, Srpak – Jagačić, Šafarić – Vuk, Golubar (od 51. Drožđek ), Jertec – Kresinger (od 61. Novoselec ).
TRENER: Miljenko Telebar.

SLAVEN BELUPO (4-3-3): Blažević – Purić (od 46. Barić ), Musa, Aliti, Štiglec – Christensen, Arap (od 83. Burić), Bouadla – Savić, Heber (od 80. Katić), Ivanovski.
TRENER: Željko Kopić.

zatvori