Utorak, 25. lipnja 2024.

Forjan: Novi kredit pokazuje da nešto ne štima, postali smo bankarska meka

Na Zrinskom trgu u 13 sati počinje 28. sjednica Gradskog vijeća. Osim za ovo doba godine uobičajenog izvršenja proračuna za prošlu i polugodišnjeg za ovu godinu te izvješća o radu gradonačelnice i njenog nasljednika tijekom prve polovice ove godine, na dnevnom redu je i novo kreditno zaduženje.

Riječ je o kreditu od 8 milijuna kuna na 12 mjeseci s fiksnom kamatnom stopom od 1,6%. Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek jučer nam je pojasnio da je riječ o novcu potrebnom za premošćivanje određenih financijskih transakcija.

Oporba je naravno protiv novog kredita, a razloge je Dravi.info pojasnio HDZ-ov Ernest Forjan:

Novo kreditno zaduženje nas sve upozorava da gradske financije nisu u onom stanju u kojem bi trebale biti. To što dižemo najskuplje, revolving kredite, za tekuće poslovanje i likvidnost jasno pokazuje da nešto ne štima i da sustavno, iz godine u godinu, preuzimamo praksu koja nije dobra. Postali smo, kao jedinica lokalne samouprave, mogu se izraziti, bankarska meka i to nije dobro.

Sva dugovanja moraju se, kaže Forjan, rješavati planski.

Tu smo bili vrlo jasni kad smo predlagali da Grad napravi strategiju – kratkoročnu i dugoročnu iz koje bi se vidjelo u kojem smjeru će ići budući proračuni. Hoće li to biti proračuni koji će jednim dijelom biti okrenuti štednji, a drugim prema financiranju iz sredstava europskih fondova, mi do dan danas na te naše prijedloge nismo dobili odgovor.

Rezultat je to, zaključuje HDZ-ov gradski vijećnik, ove točke dnevnog reda i toga da se minus Grada Koprivnice u zadnje dvije, tri godine ne smanjuje već se prikriva kreditnim zaduženjima. Tim više što je, zaključuje Forjan, iznos kredita otprilike isti kao i kamate za kredit za kupnju Pevecovog centra. To mu je potvrda da je oporba imala pravo kad se protivila ovoj gradskoj investiciji, jer je vidljivo da grad nije u stanju podmirivati taj trošak.

zatvori