Subota, 4. svibnja 2024.

DENZITOMETAR KONAČNO SPREMAN Mjerenje gustoće kostiju uskoro i u našoj bolnici

Jutros je na radiologiji koprivničke bolnice napokon predstavljen denzitometar, dijagnostički aparat za mjerenje gustoće kostiju.

Riječ je o iznimno važnom dijagnostičkom aparatu jer smanjena gustoća kostiju dovodi do osteoporoze koja je poprimila razmjere tihe epidemije, upozorila je fizijatrica iz koprivničke bonice dr. Sanja Švarc Janjanin koja je posljednjih godina ustrajno upozoravala na potrebu nabavke tog aparata:

— Osteoporoza je dominantno ženska bolest iako od nje obolijevaju i muškarci. Ovaj će aparat puno značiti za detekciju osteoporoze dominantno kod žena. Bitno je napomenuti da se radi o bolesti koja nema simptome, razvija se polako. Zato ju i zovemo tiha epidemija. Ona progredira bez da signalizira da se razvija. Danas se osteoporoza može spriječiti i liječiti. A ovaj aparat nije samo za dijagnostiku već i za praćenje dijagnostike što je iznimno važno. Netko tko uzima lijekove za osteoporozu mora za godinu i pol dana napraviti kontrolnu denzitometriju na istom aparatu. Ovo je velika stvar na koju smo čekali godinama. Više ne moramo ići u druge centre, već pretragu možemo obaviti i ovdje u Koprivnici. Pozivam liječnike primarne medicine da se aktiviraju, uključe svoje pacijente, daju im uputnice kako bismo krenuli u pravu detekciju osteoporoze na našem području. Počnimo liječiti žene da izbjegnemo situaciju kakvu trenutno imamo na traumatologiji gdje nam leže starice s frakturama kukova i kralježnica. Sad dolazi vrijeme kad valjda više nećemo kasniti.

Osim za osteoporozu, denzitometar je važan dijagnostički aparat i za onkološke bolesnike koji moraju pratili uzrokuju li invazivni lijekovi kojima se liječe poroznost njihovih kostiju. Podsjetila je na tu činjenicu glavna organizatorica humanitarne akcije za kupnju denzitometra, Božica Šnajdar iz Udruge žena s bolestima dojke Nada. Toj je udruzi trebalo samo tri mjeseca da prikupi potrebnih 170.000 kuna i da denzitometar konačno dođe i u koprivničku bolnicu. A kako bi sve bilo transparentno, Udruga je za ovu akciju tiskala i posebnu knjigu:

— U knjizi smo objavili sve što se događalo tijekom akcije. Pratili smo svaku kunu pa su u knjizi objavljeni i bankovni izvodi na kojima se točno vidi tko su donatori. Mislimo da se mora znati koliko je novca došlo i na što je utrošen. Važno je reći i da su naši troškovi akcije ispod 10% što je više nego pohvalno.

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić svjestan je da ustanovi koju vodi udruge iznimno mnogo pomažu. I Udruga Nada primjer je velikog doprinosa na području promicanja zdravlja i edukaciji građana, ali i materijalnom doniranju zdravstvenih ustanova koje bez udruga ne bi mogle funcionirati kako funkcioniraju:

— Uprava bolnice će se potruditi da društvena prisutnost bolnice i suradnja s udrugama dobiju novu dimenziju i da je podignemo na novu, bolju razinu. Sam denzitometar će poslužiti prvenstveno fizijatrima za razvoj i unaprijeđenje službe. Pretpostavljam da ćemo u razgovorima s našim glavnim izvorom financiranja, dakle s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, ugovoriti i Ambulantu za osteoporozu kao novi segment pružanja zdravstvene usluge u koprivničkoj bolnici. Pretpostavljam da ćemo to uspjeti dogovoriti s početkom 2017. godine.

Kupnja denzitometra još je jedan primjer kako humanost i predanost zajednici u kojoj živite mogu riješiti mnoge probleme, zaključio je župan Darko Koren te zahvalio svima koji su se angažirali u akciji za kupnju tog dijagnostičkog aparata. Izrazio je uvjerenje da će upotrebom denzitometra razina usluga i standarda u županijskoj bolnici biti još bolja.

Šef radiologije dr. Ivica Jakupić rekao je da su koprivnički radiolozi spremni za rad na denzitometru. Planiraju da će za početak obavljati pet pretraga dnevno, a počet će ga koristiti od 1. listopada. Kako je rekla dr. Švarc Janjanin, prekrasan poklon za Svjetski dan osteoporoze što se obilježava 20. listopada.

Recimo i da su u timu za nabavku denzitometra bili dr. Ivica Jakupić i dr. Sanja Švarc Janjanin, predstavnica bolnice Ivana Trstenjak te predsjednica i tajnica Udruge Nada Božica Šnajdar i Željka Zetović.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori