Petak, 17. svibnja 2024.

NAJAVLJUJEMO Raskoš podravsko-prigorskog voćarstva na tradicionalnim županijskim Danima voća

Iako je ova godina bila bila sve samo ne blagonaklona prema voćarima, u Koprivničko-križevačkoj županiji nisu dvojili da li nastaviti vrijednu tradiciju. Tako će i ove jeseni, 18. godinu za redom, biti održana jedna od tri županijske manifestacije – Dani voća.

Kao što je to svojevremeno bilo odlučeno u Nemčićevoj, manifestacija se održava u Đurđevcu. A prema dobroj praksi koju su ustanovili naši poljoprivredni savjetodavci, tematski je podijeljena u dva dijela.

Posljednjeg dana rujna, u popodnevnim satima bit će održana stručna predavanja o trenutno aktualnim temama. Stručnjaci Savjetodavne službe Leon Golub, Željkica Oštrkapa-Međurečan i Slavko Kopilović govorit će o posljedicama mraza u podravsko-prigorskim voćnjacima, o suzbijanju jabučne krvave i kalifornijske štitaste uši te o novostima u radu Savjetodavne službe. Marin Kukoč iz Ministarstva poljoprivrede predstavit će mjere ruralnog razvoja, a službenici Koprivničko-križevačke županije predstavit će županijski Program ruralnog razvoja. Novost je da će program će ove godine biti održan u đurđevačkom Starom Gradu gdje će nakon stručnih predavanja biti organizirana i večer voćara. Bit će to prigoda za druženje i razmjenu iskustava.

Subotnji program bit će održan u središtu Đurđevca, gdje će voćari predstaviti svoje proizvode. Bit će to ustvari prava prilika da građani vide što je u podravsko-prigorskim voćnjacima ostalo nakon proljetnog smrzavanja, koje je poharalo voćnjake i uzrokovalo pogubne posljedice.

No kao i uvijek, bit će tu i razne udruge, vrtići i škole, te ovdašnji folkloraši. Tako će građani imati prilike vidjeti kako se spravlja pekmez, kojega će vrijedne domaćice mazati u palačinke koje će spremiti đurđevački učenici. Na trgu će biti postavljena i izložba fotografija “Ruke života”, a u programu manifestacije ove će godine sudjelovati i naša kolumnistica Nada Zlatar Lukavski. Ona će od voća i povrća spravljati zdrave obroke koje će građani moći kušati, ali i dobiti njene recepte.

I za ovogodišnju izložbu tiskan je katalog podravsko-prigorskih voćara, a manifestacija će završiti proglašenjem najljepšeg štanda.

Program 18. Dana voća Koprivničko-križevačke županije

Petak, 30. rujna – Stari grad, Đurđevac
17:00 – Stručnja predavanja:
• Posljedice mraza u voćnjacima Podravine i Prigorja – Leon Golub, Savjetodavna služba,
• Iskustva u suzbijanju jabučne krvave uši i kalifornijske štitaste uši – Željkica Oštrkapa-Međurečan, Savjetodavna služba
• Novosti u radu Savjetodavne službe – Slavko Kopilović, Savjetodavna služba,
• Mjere ruralnog razvoja – Marin Kukoć, Ministarstvo poljoprivrede
• Program ruralnog razvoja Koprivničko-križevačke županije

20:00 Voćarska večer – zajedničko druženje

Subota, 1. listopada – Trg sv. Jurja, Đurđevac
10:00 Otvorenje manifestacije
10:15 Kulturno-umjetnički program
10:30 Izložba fotografija “Ruke života”
12:00 Proglašenje najuređenijeg izlagačkog prostora

zatvori