Petak, 26. travnja 2024.

DAN KOPRIVNIČKIH BRANITELJA Napokon se službeno otkriva spomenik na Florijanskom trgu

Dan je koprivničkih branitelja kojega obilježavamo u spomen na trenutak preuzimanja koprivničke vojarne.

Prije 25 godina, nakon dvotjedne blokade tadašnje Kasarne “Joža Vlahović”, vojska Jugoslavenske narodne armije pod vodstvom zapovjednika Zorana Mihajlovića mirno je autobusima i osobnim automobilima napustila Koprivnicu. Za razliku od gradova u okruženju, Varaždina i Bjelovara, Koprivnica je prošla bez razaranja. No JNA se ipak osvetila i za odmazdu su dva razna zrakoplova raketirala vojarnu. Tom su prilikom dva hrvatska vojnika ranjena, dok je David Piskor poginuo.

U spomen na te dramatične i važne povijesne trenutke, jutros je u župnoj crkvi svetoga Nikole služena sveta misa. A ispred Križa života na prostoru bivše vojarne, danas sveučilišnog kampusa, položen je vijenac. Poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima poklonili su se predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Nikola Gregur, ratni zapovjednik koprivničke 117. brigade Hrvatske vojske Dragutin Kralj, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i župan Darko Koren.

Točno u podne kreće mimohod pripadnika ratnih postrojbi HV-a, policije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Svi će oni doći na Florijanski trg gdje će u 13 sati početi svečanost otkrivanja Spomenika hrvatskoj slobodi. Među govornicima koji će se prigodno obratiti okupljenima je i predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“ Ivica Jurenec koji nam je rekao:

Konačno rješenje spomenika je kompromisno, to se mora priznati, i ovime spomenik nije gotov. U odnosu na zatečene okolnosti nepomirljivih strana prije dvije godine, ostvareno je puno, puno više negoli je bilo predviđeno idejnim rješenjem autora. Svi zahtjevi koji su ikad bili izraženi od strane braniteljske populacije su uvršteni u spomenički kompleks. Dodano je čak i nekoliko puta više od toga što su tražili branitelji.

Jurenec kaže da je zadovoljan, ali istovremeno i žalostan:

Mogu samo reći da sam na kraju priče zadovoljan. Nezadovoljan sam jedino komentarima koji su zaredali na društvenim mrežama. No takvi su komentari općenito takvi kad govorimo o braniteljima i Domovinskom ratu. Zbog toga sam žalostan. Ne znam hoće li tim ljudima trebati novi rat da se osvijeste. No ja novi rat ne priželjkujem.

Na svečanost će doći i ministar branitelja Tomo Medved, a umjesto predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović danas će u Koprivnici biti njen izaslanik, general pukovnik Mladen Markač.

zatvori