Petak, 17. svibnja 2024.

DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA ‘Da se reagiralo na vrijeme, spasili bi se neki životi’

Danas je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U našem gradu obilježen je javnom akcijom na glavnom gradskom trgu u sklopu koje su građani informirani o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti te gdje mogu dobiti savjet i podršku.

Najveći problem je taj, smatra predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova naše županije Verica Rupčić, da je među našim ljudima još je uvijek uvriježeno mišljenje da je ono što se događa unutar četiri zida stvar samo tog bračnog para.

Svatko bi u svom okruženju trebao utjecati na smanjenje nasilja nad žeama. Slučajevi nasilja se trebaju prijavljivati, bez obzira na to radi li se o članovima naših obitelji, susjedima ili širom krugu poznanika. Nažalost, naši ljudi su još uvijek skloni razmišljati da je ono što se događa unutar četiri zida stvar samo tog bračnog para, ali to nije baš tako. Da se u nekim slučajevima na vrijeme reagiralo spasili bi se neki životi. Svi zajedno moramo težiti tome.

Upravo je to i cilj današnjeg dana – senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku.

Javnu akciju u Koprivnici organizirala je Udruga HERA u suradnji s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom, Međuresornim županijskim timom za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, Povjerenstvom za ravnopravnost spolova naše županije te Udrugom osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice.

zatvori