Petak, 26. travnja 2024.

DAN BEZ AUTOMOBILA ‘S pravom nosimo naslov Grada bicikla’

Danom bez automobila završilo je ovogodišnje obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Koprivnici.

Podsjetivši da je Koprivnica prvi grad koji je u Hrvatskoj pokrenuo programe Europskog tjedna mobilnosti, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačenika Mišel Jakšić ocijenio da je ovogodišnji program po obimu i odazivu građana nadmašio sve dosadašnje. To i ne čudi, jer se na održivoj mobilnosti u Koprivnici ustrajno radi godinama.

— Tijekom ovogodišnjeg Tjedna europske mobilnosti pokazalo se da je Grad Koprivnica sa svojih 80 km pješačko-biciklističkih staza ponovo lider na tom polju. Kad se priča o korištenju bicikala, za primjer ističem naš BicKo sustav za čije se korištenje već registriralo više od 5% Koprivničanaca. I dalje po glavi stanovnika smo prvi u Hrvatskoj i treći u EU. S pravom nosimo onu značku koju smo dobili da smo grad bicikla — rekao je.

Veliki su se zaokreti dogodili i u samoj Gradskoj upravi, podsjetio je Jakšić: — Moramo skrenuti pažnju na to da smo apsolutno prešli na hibridni električni pogon. Već sad osjećamo pogodnosti na troškovima koji se najviše tiču fosilnih goriva, dakle održavanja i pokretanja naše mobilnosti. Uspjeli smo u jednoj godini smanjiti operativne troškove prijevoza za nešto više od 28% što je također jedna hvalevrijedna brojka. Nažalost, još uvijek nemamo model da vidimo koliko je to utjecalo na kvalitetu zraka. No u sklopu našeg Smart city koncepta pripremamo i instalaciju mjerača kvalitete zraka pa vjerujem da ćemo uskoro moći objaviti i te podatke.

Vrijedno je istaći i da su se danas na Zrinskom trgu predstavili gradski sportski klubovi, a obišli su ih polaznici koprivničkih vrtića i škola, ali i gradski te županijski čelnici.

zatvori