Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

VESELO U ŠKOLU Svi će dobiti bilježnice, a učenici koji ih trebaju i pomoćnike

Koprivnica je spremna za novu školsku godinu. Objavili su to odgovorni u Gradskoj upravi podsjetivši da će koprivničke osnovnoškolce na školskim klupama desetu godinu za redom dočekati po komplet bilježnica, a vrlo je učinkovit i program sufinanciranja udžbenika, podsjetila je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

Za udžbenike je osigurano 476 tisuća kuna u obliku jednokratnih novčanih pomoći, a konkretni iznosi ovise o cenzusima koji su vezani uz obiteljska primanja po članu domaćinstva:

Tako će učenici od prvog do četvrtog razreda imati mogućnost sufinanciranja udžbenika od 600 do 60 kuna. Za učenike petih i šestih razreda taj iznos je od tisuću do stotinu kuna, a za sedmaše i osmaše od 1.200 do 120 kuna.

Tijekom četiri školske godine stvorit će se i solidna baza udžbenika za posudbu što je dodatna pomoć koprivničkim obiteljima, podsjetila je Samoborec i rekla da je u školama već spremno 2.479 paketa s bilježnicama koji će dočekati svakog koprivničkog osnovca na njegovoj školskoj klupi. Tiskanje je koštalo 127.214 kuna, čemu treba dodati i PDV.

Valja napomenuti da je ove godine za projekt besplatnih bilježnica Grad prikupio znatna sredstva od sponzora – 133.750 kn. Još nešto malo sredstava fali i naravna je stvar da će to biti namireno iz gradskog proračuna.

Novac za bilježnice osigurali su Podravka, POBA, Komunalac, Koprivnica plin, Koprivničke vode, Hartmann, Čazmatrans, Croatia osiguranje i Hrvatski telekom. 318 prvašića će pak dobiti i prigodne majice.

Pripreme za novu školsku godinu samo su dio uvjeta kojima Koprivnica stvara uvjete za kvalitetno obrazovanje mladih građana. Prema ulaganjima u obrazovanje na svim nivoima, Koprivnica je u samom vrhu u Hrvatskoj, rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Zadnji službeni podaci za Hrvatsku govore da je Koprivnica, kad se usporedi s apsolutnim brojem stanovnika i s proračunom, prvi grad po ulaganjima u obrazovanje. Neki sad puno pričaju o tome, a mi smo to već ostvarili. Naši osnovnoškolci i njihovi mentori i ravnatelji nam to vraćaju na najbolji mogući način. Uvjeren sam da kad bi se u slučaju usporedbe uspjeha koje naši učenici ostvaruju na državnim i međunarodnim natjecanjima i broja stanovnika, da bi Koprivnica bila u jako puno kategorija jača od velikih centara Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka. To je uspjeh svih ljudi koji rade s našim đacima, ali to je uspjeh i svih njihovih roditelja.

Važno je reći i da će iduće školske godine koprivnički učenici imati i svoje asistente u nastavi što će pomoći ne samo njima i njihovim roditeljima, već i nastavnicima koji će tako imati uvjete za kvalitetno organiziranje nastave.

Ponovimo i da će prvi sat nove školske godine učenicima u sportskoj dvorani održati zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, dok će prvašiće obići u njihovim razredima.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori